Порошенко звинуватив Данилюка в конфлікті інтересів через ПриватБанк і закликав вийти зі штабу Зеленського

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Порошенко звинуватив Данилюка в конфлікті інтересів через ПриватБанк і закликав вийти зі штабу Зеленського

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Президент Петро Порошенко звинуватив екс-міністра фінансів Олександра Данилюка у конфлікті інтересів через націоналізацію ПриватБанку, який належав бізнесмену Ігорю Коломойському, та порадив вийти з команди Володимира Зеленського.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Пане Данилюк, ви працювали міністром фінансів. Правова позиція, яка передана від імені держави Лондонському суду — це абсолютна таємниця. Я не знаю і не маю права знати цю позицію. А пан Данилюк знає, і сьогодні він працює в штабі, де працюють люди Коломойського. Це доведено і визнано. І саме тому я наголошую, що це має ознаки злочину. Пане Данилюк, зупиніться і вийдіть з цього штабу, бо це називається конфлікт інтересів», — сказав Порошенко Данилюку.

У відповідь Олександр Данилюк запевнив, що націоналізація ПриватБанку відбулася законно.

  • ПриватБанк було націоналізовано 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.
  • У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського і Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку удаваних правочинів, а гроші вивели на свої компанії.
  • У лютому 2019 року екс-власники ПриватБанку подали позов проти уряду. Вони вимагають визнати недійсним договір про купівлю-продаж акцій ПриватБанку, який був укладений у грудні 2016 року між Мінфіном та вищевказаними особами.