НАБУ порушило справу про держзраду у Держбюро розслідувань. Серед фігурантів є директор ДБР Роман Труба та його заступниця Ольга Варченко

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило кримінальне провадження за фактом можливої державної зради та інших злочинів посадових осіб Державного бюро розслідувань (ДБР). Про це theБабелю повідомили в прес-службі НАБУ. Згідно з матеріалами справи в Єдиному держреєстрі судових рішень, серед фігурантів є директор Держбюро розслідувань (Роман Труба), перший заступник керівника бюро (Ольга Варченко), а також ще три співробітники ДБР.

Що говорять у НАБУ?

У НАБУ офіційно підтвердили, що детективи 29 березня внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за такими статтями Кримінального кодексу:

  • Державна зрада (ст. 111);
  • Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109);
  • Зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364);
  • Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256);
  • Невиконання судового рішення (ч. 3 ст. 382).

Зробити це НАБУ зобовʼязав Соломʼянський районний суд міста Києва.

«Вже 1 квітня це виробництво детективи НАБУ направили в САП [Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру] для визначення питання про підслідність», — відзначили в прес-службі бюро та пояснили, що вказані злочини, за винятком ст. 364, до підслідності НАБУ не відносяться.

Що далі?

У САП theБабелю заявили, що направили проводити досудове розслідування в Службу безпеки України. У прес-службі СБУ theБабелю повідомили, що не отримували матеріалів від антикорупційної прокуратури.

Джерела у ДБР відзначають, що директору бюро не повідомляли про виробництво та не викликали його для проведення слідчих дій.