Затримання Ассанжа: засновник WikilLeaks готовий співпрацювати зі слідчими Швеції

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Заарештований у Великобританії засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж готовий співпрацювати зі слідчими Швеції, якщо проти нього повторно відкриють справу про зґвалтування в 2010 році. Про це повідомила його адвокат Дженніфер Робінсон, передає Sky News.

«Ми будемо дуже щасливі відповісти на питання, коли і якщо вони зʼявляться. На даний момент ключове питання — можлива екстрадиція до США, про що ми говорили протягом багатьох років», — зазначила вона.

За словами Робінсон, Ассанж має намір домагатися гарантій від шведської сторони, що його не передадуть Сполученим Штатам.

«Це ті ж гарантії, яких ми добивалися в 2010 році. Саме ця відмова стала причиною того, що Ассанжу довелося шукати притулку в посольстві», — підкреслила вона.

Що сталося?

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні в Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, проте Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.

  • Британські парламентарі звернулися до глави МВС країни Саджида Джавіда із закликом екстрадувати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у Швецію. Про це повідомила депутат від опозиційної Лейбористської партії Стелла Крізі.
  • 11 квітня Еквадор позбавив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його адвокат заявив про те, що він може постати перед судом в Британії протягом 24 годин, йому можуть призначити максимум 12 місяців вʼязниці.