Вночі: Японія закликала контролювати КНДР, літак Stratolaunch виконав перший політ у Каліфорнії, а кіт Ассанжа знайшовся

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Українці відсьогодні зможуть їздити до Таїланду без віз

Президент Петро Порошенко заявив, що відсьогодні громадяни зможуть їздити в Королівство Таїланд без віз. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Для перебування в країні до 30 днів потрібно мати лише закордонний паспорт — біометричний або не біометричний», — зазначив він.

За словами Порошенка, «кількість країн для вільних подорожей для українців продовжує збільшуватися».

Японія стурбована тим, що КНДР купує нафту в обхід санкцій

Японія закликала Китай посилити контроль над дотриманням санкцій стосовно КНДР. Причиною звернення стала ситуація з суднами Північної Кореї, які продовжують отримувати товари та ресурси за рахунок перевантажувань з іноземних кораблів у відкритому морі. Про це заявив міністр закордонних справ Японії Таро Коно, передає Finansial Times.

«Відбувається дуже багато перевантажувань з одного судна на інше, і таким чином Північна Корея отримує нафту і продає вугілля. До цього залучені північнокорейські кораблі, а також кораблі деяких інших країн», — зазначив Коно.

Більш того, за його словами, нинішній санкційний режим проти Пхеньяна не є ідеальним і має безліч лазівок.

«У Східнокитайському морі постійно проводяться операції щодо запобігання подібній передачі вантажів з одного судна на інше в морі, в обхід санкцій. Ми сподіваємося, що Китай посилить контроль за цим питанням», — підкреслив він.

Найбільший літак у світі здійснив свій перший політ

Літак компанії Stratolaunch Systems провів свій перший демонстраційний політ над пустелею в Каліфорнії. Відео польоту опублікував фотограф Джек Байєр на своїй сторінці в Twitter.

Розмах крила літака Stratolaunch становить 117 метрів, що значно перевищує аналогічний показник української «Мрії» (88 метрів). При цьому довжина літака становить 73 метра.

Літак Stratolaunch призначений для виведення ракет у космос і є своєрідним стартовим майданчиком.

Кіт Ассанжа знайшовся. Він спостерігав за арештом господаря по телевізору

Кіт засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа знайшовся. На сторінці організації у Twitter опубліковано відео, як кіт на ймення Джеймс спостерігає за арештом господаря через телевізор.

«Ми можемо підтвердити, що кіт Джуліана Ассанжа в безпеці. Ассанж просив своїх адвокатів врятувати його від погроз, які надходили з боку посольства ще в середині жовтня 2018 року. Вони зможуть воззʼєднається на свободі», — йдеться в повідомленні.

Звернемо увагу, що відео було знято на тлі того, як Ассанжа виводили з посольства Еквадору в Лондоні.

Українці везли до Білорусі 800 кг сала на підводах

На кордоні України й Білорусі затримали трьох контрабандистів, які намагалися незаконно вивезти з країни 28 мішків сала загальною вагою 800 кг. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

«Прикордонники відділу «Піща» Луцького загону поблизу кордону затримали трьох місцевих жителів Шацького району без документів. Вони двома підводами перевозили 28 мішків сала», — йдеться в повідомленні.

Після затримання на українців були складені адміністративні протоколи, сало конфіскували.