Volkswagen готується викупити у держави акції китайської компанії JAC Motors і розширити виробництво електрокарів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Концерн Volkswagen AG вивчає можливість придбання великого пакету акцій свого китайського партнера з виробництва електромобілів JAC Motors. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Це дозволить VW збільшити свою частку на найбільшому автомобільному ринку в світі. Суперник німецького автовиробника BMW погодився в жовтні придбати контроль над своїм головним спільним підприємством у країні за € 3,6 млрд ($4,05 млрд). А концерн Daimler AG планує збільшити свою частку акцій місцевого партнера BAIC Motor.

Reuters зазначає, що JAC стане ключовим гравцем у стратегії Volkswagen, який робить ставку на електромобілі і їх високий попит у Китаї.

«VW хоче перенести більшу частину свого запланованого виробництва електромобілів у Китаї на JAC, якщо в результаті він отримає контроль над ним», — пише агентство, посилаючись на джерело.

Раніше іноземці не мали можливості контролювати китайських автовиробників або спільне підприємство. Проте минулого року Пекін зняв такі обмеження для фірм, що виробляють повністю електричні та гібридні автомобілі.

VW, чия ринкова капіталізація складає близько $85 млрд, зараз не володіє акціями JAC. Ринкова вартість китайської компанії перевищує $1,7 млрд.

Плани німецького автогіганта зараз на ранній стадії, але він зацікавлений у фірмі, заявили три джерела. Двоє з них стверджують, що концерт буде прагнути викупити акції в основних акціонерів JAC, які належать державним фірмам, що володіють більш ніж 40%.

Материнська компанія JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holding володіє 24% акцій і повністю контролюється місцевим урядом.