Вибори-2019: у МВС виявили 30 дільниць з аномальним голосуванням у Донецькій, Львівській та Одеській областях

Дата:
Вибори-2019: у МВС виявили 30 дільниць з аномальним голосуванням у Донецькій, Львівській та Одеській областях

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

У Міністерстві внутрішніх справ заявили про нетипове голосування на 30 виборчих дільницях у Донецькій, Львівській та Одеській областях в першому турі виборів. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

За його словами, «аномальними» ділянки вважаються тому, що результати голосування виборців на них різко відрізняються від середньої пропорції на виборчому окрузі.

«Є кандидат «А» і кандидат «Б». Кандидат «А» в середньому набирає вдвічі більше, ніж кандидат «Б», і ця пропорція з відхиленням на 10—30% зберігається на кожній дільниці у виборчому окрузі. А коли раптом виявляється, що кандидат «Б» набирає вдвічі більше, ніж кандидат «А», на сусідній ділянці, то ми фіксуємо, що ця ділянка у нас є «аномальною», — розповів Варченко.

Він додав, що «аномалії» необовʼязково означають порушення чи фальсифікації.

«Наприклад, є авторитетна людина в іншому селі, яка підтримує іншого кандидата, і ми розуміємо, що результат цього кандидата за голосуванням в цьому селі прямо привʼязаний до цієї авторитетної людини, яка «своїм обличчям» піднімає рейтинг кандидата, який в інших сусідніх територіях значно нижчий. У цих ситуаціях ми розуміємо, що така логіка виборчого процесу», — зазначив він.

За його словами, правоохоронці посилять патрулювання на «аномальних» дільницях у другому турі виборів президента.