У Чорному морі стартували навчання НАТО «Морський Щит 2019». В акваторію зайшло рекордне угруповання кораблів. Що це означає?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Чорному морі стартували військово-морські навчання групи фрегатів НАТО «Морський Щит 2019» (Sea Shield 2019), які пройдуть з 5 по 13 квітня.

Про це у Twitter повідомляє прес-служба місії України у НАТО.

У навчаннях беруть участь 14 румунських військових кораблів, шість кораблів з Болгарії, Канади, Греції, Нідерландів і Туреччини та 2 200 військових.

Кораблі у регіоні будуть відпрацьовувати бойові завдання і взаємодію (заправка, злагоджена робота, вертолітні польоти, евакуація поранених тощо).

Напередодні, 1 квітня, до порту Одеси зайшов фрегат Королівських ВМС Канади Toronto. У Військово-морських силах України повідомили, що український ракетний катер «Прилуки» і канадський фрегат виконували завдання з тактичного маневрування та спільні артилерійські стрільби.

«До речі, за тренуваннями українського катера та канадського фрегата пильно спостерігав російський розвідник «Іван Хурса». Однак, незважаючи на небажаних гостей, всі заходи були виконані на високому рівні й у повному обсязі», — повідомили у флоті.

Цей же фрегат Toronto входить до складу Другої середземноморської постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2), яка базується у Неаполі (Італія). Саме ця група і буде приймати участь у «Морському Щиті 2019».

Ці навчання досить масштабні. Зазвичай група НАТО діє у складі 5—6 кораблів, але цього разу до неї залучені кораблі чорноморських держав (Румунія та Болгарія). Востаннє така велика група Альянсу була на навчаннях «Сі Бриз 2018» (Sea Breeze), коли у регіон зайшли 29 кораблів НАТО та США.

У коментарі theБабелю начальник прес-центру ВМС ЗСУ Олег Чалий офіційно не підтвердив участь українських кораблів у навчаннях «Морський Щит 2019». Однак головний редактор інтернет-видання BlackSeaNews Андрій Клименко заявив, що «українські кораблі, однозначно, братимуть участь».

«Кількість і завдання українського флоту невідомі, але те, що вони будуть взаємодіяти з кораблями НАТО — факт», — сказав Клименко theБабелю.

За його словами, такі маневри можна повʼязати з останніми заявами НАТО про допомогу Грузії та Україні у регіоні.

При цьому їхня присутність може бути повʼязана з побоюваннями західних колег щодо можливих провокацій Росії під час виборів президента в Україні. «У НАТО відразу ж відхрестилися від цієї версії, але їхні кораблі пройшли Босфор [протока] за день до заяви Столтенберга про збільшення підтримки Україні», — сказав Клименко.

За його словами, ця група кораблів НАТО слугує водночас і сигналом для РФ про те, що Альянс готовий до відбиття атак і нарощуватиме свою присутність у Чорноморському регіоні.