Скандал навколо Range Rover: ДБР підозрює детектива НАБУ у привласненні службового авто. У Бюро назвали це спробою тиску на спецагентів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Автівка Range Rover 2010 року, яка фігурує у справі Державного бюро розслідувань, є власністю НАБУ та була придбана для спецоперації детектива під прикриттям. Про це theБабелю заявили джерела в антикорупційному бюро.

Співрозмовник зазначив, що Range Rover був вилучений у НАБУ співробітниками Генеральної прокуратури в 2017 році, але в 2018-му авто знов повернули до Бюро.

Що трапилося?

У ЗМІ 3 квітня зʼявилася інформація, що Державне бюро розслідувань підозрює одного з детективів НАБУ у незаконному привласнені Range Rover.

Начебто працівник НАБУ міг присвоїти майже один мільйон гривень та купити на них автомобіль Range Rover 2010 року випуску. Зараз триває досудове розслідування. Особу працівника ще не встановили, його прізвище не називалося.

Що кажуть у НАБУ?

«Автівка, про яку йдеться, була вилучена ГПУ під час зриву спецоперації НАБУ з Діною Пімаховою ще восени 2017 року як речовий доказ, на неї наклали арешт. Зі свого боку НАБУ ще тоді надало всі докази, які підтверджували, що ця автівка є власністю Бюро. І у квітні 2018 року цю машину ГПУ повернула до НАБУ, оскільки тримати її в ГПУ не було законних підстав», — розповіло theБабелю джерело в НАБУ.

Джерело вважає, що ця справа — спроба Генпрокуратури «підібратися до підрозділу детективів НАБУ».

«Цікаво, і тоді, у 2017 році, коли зірвали спецоперацію НАБУ, і сьогодні слідство з боку ГПУ курирує одна й та сама особа — Сергій Кизь. У 2017 році він очолював департамент з розслідування особливо важливих справ ГПУ, зараз є керівником департаменту з нагляду за досудовим розслідуванням ДБР», — сказало джерело.

До чого тут Діна Пімахова?

Справа «Пімахової» прогреміла в листопаді 2017 року. Тоді в Державній міграційній службі заявили, що «агент НАБУ» намагався дати хабара першій заступниці голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій, а також розпочати з нею особисті стосунки задля здобуття інформації.

У НАБУ натомість заявили, що Пімахова «сама неодноразово озвучувала вимогу щодо отримання «заохочення» у сумі $30 тис. — спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом за надання посвідки на тимчасове проживання на території України». Пімахова заперечувала звинувачення на свою адресу.

У НАБУ також вказували, що проводили спецоперацію у ДМС із виявлення учасників організованого злочинного угруповання і що її зірвали співробітники СБУ та ГПУ.

У березні 2018 року Кабмін звільнив Пімахову з посади заступника голови ДМС.