Європарламент ухвалив директиву про нові правила ринку газу. Перешкод для «Північного потоку — 2» Росія в ній не бачить

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейський парламент ухвалив директиву про нові правила на ринку газу, повідомляє прес-служба Європарламенту.

За прийняття цього рішення проголосували 465 депутатів, 95 виступили проти. Зміни, зокрема, стосуватимуться газопроводів країн, які не входять в Європейський Союз.

Про що мова?

Усі газопроводи з країн, що не входять в ЄС, включно з «Північним потоком — 2», повинні будуть дотримуватися правил Євросоюзу про доступ третіх сторін, розподіл прав власності, недискримінаційны тарифи та прозорість.

«Трубопроводи повинні стати доступними для інших операторів, як це вже діє у відповідності з правилами про внутрішні газопроводи ЄС. Споживачі виграють від більшої конкуренції і, отже, від зниження цін», — йдеться у повідомленні парламенту щодо ухваленого рішення.

Голова комітету з промисловості, досліджень та енергетики, польський євродепутат Єжи Бузек заявив, що зміни створять більш конкурентоспроможний газовий ринок ЄС, гарантуючи, що власники трубопроводів, які проходять територією ЄС, відокремлені від операторів газопостачання.

Тепер директиву має схвалити Рада ЄС. У держав-членів Євросоюзу буде девʼять місяців, щоб привести своє національне законодавство у відповідність до цієї директиви.

Що говорять в Росії?

Постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов заявив, що газова директива ЄС не повинна перешкодити завершити будівництво «Північного потоку — 2».