Кабмін знижує ціну на газ для населення з квітня

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Кабінет міністрів ухвалив рішення, за яким «Нафтогаз України» може знизити ціну на газ для населення. Про це повідомляє прес-служба уряду.

«Згідно з урядовим рішенням, якщо кон’юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості, Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що визначається як середньоарифметична ціна газу, за якою державна компанія пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати. Якщо ціна для промисловості зростає, Нафтогаз має продавати газ для населення за ціною, встановленою Урядом України», — йдеться в повідомленні.

Як прогнозує Міністерство енергетики та вугільної промисловості, ціна на газ має знижуватися до грудня 2019 року.

«Це й дало підстави Уряду знизити ціну на газ для населення», — вирішили в уряді.

  • 19 жовтня 2018 року Кабмін підвищив з 1 листопада ціну на газ для населення на 23,5% у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом. За словами премʼєр-міністра Володимира Гройсмана, під час переговорів МВФ вимагав підняти ціни на 60%, але вдалося знизити ці вимоги.
  • З 1 листопада Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» оприлюднила ціни на газ на умовах спеціальних обовʼязків (ПСО), які мали діяти до 30 квітня 2019 року. Ціна газу складала 7 482,61 грн з урахуванням ПДВ. З 1 травня 2019 року ціни мали складати 9 852 грн за 1 тис. куб. м, а з 1 січня 2020 року — 12 314 грн.
  • У вересні 2018 року Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомляв, що уряд домовився з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ для населення до 2020 року.