У США виходить книга про боротьбу Apple з наказами ФБР. Детективи США вимагали зробити iPhone незахищеним

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У США виходить книга про боротьбу Apple з наказами ФБР. Детективи США вимагали зробити iPhone незахищеним

Mike Deerkoski / Flickr

У США в квітні виходить книга-біографія про генерального директора Apple — «Тім Кук: Геній, який вивів Apple на новий рівень». Вона описує період, коли Федеральне бюро розслідувань видало безпрецедентний юридичний наказ, що вимагав від компанії відмовитися від безпеки своїх флагманських смартфонів на користь правоохоронців.

Нова книга авторства Ліндера Кані наводить історії колишніх працівників про те, як Apple боролася з ФБР, та слова Кука, що наказ «занадто небезпечний», щоб його виконувати, пише TechCrunch .

Про що йдеться?

Понад три роки тому, після теракту в Сан-Бернардіно, ФБР зажадало від Apple створити спеціальну версію свого мобільного програмного забезпечення, здатну обійти шифрування та інші функції безпеки на iPhone, який використовував один зі стрільців. Побоюючись, що таємне програмне забезпечення одного разу може опинитися в чужих руках, Кук написав у відкритому листі, що компанія відхилить наказ і буде боротися з ФБР у суді.

«Це програмне забезпечення може розблокувати будь-який iPhone, що перебуває в чиїйсь фізичній власності», — сказав тоді Кук. Після цього почалась публічна битва між технологічним гігантом та урядом за позовом, який тривав кілька місяців. Зрештою уряд США заплатив хакерам за злом пристрою.

Про що йдеться в книзі?

Якби Apple програла справу, її репутація конфіденційності та безпеки була б зруйнована. Колишній головний юрист Apple Браян Сʼюелл описав наказ ФБР як переломний момент. Він стався після «великої активності», яка передувала рішенню колишнього директора ФБР Джеймса Комі попросити суддю підписати наказ.

Сʼюелл сказав, що ФБР ще в 2014 році звернулося до Apple з проханням «отримати доступ до телефонів на масовій основі». Це сталося за рік до теракту — після того, як Apple випустила iOS 8, яка шифрувала iPhone та iPad за допомогою пароля. Правоохоронні органи з усіх сил намагалися проникнути в пристрій, що, за їх словами, потрібно було для розслідування злочинів. Не було іншого способу проникнути в iPhone — навіть за рішенням суду. І навіть сама Apple не змогла б розблокувати пристрої. Тоді компанія відхилила запит ФБР.

Але в книзі сказано, що правоохоронні органи «розглядали це [теракт] як можливість змусити Apple» виконати вимогу правоохоронців.

«У ФБР відчували, що це ідеальний шторм», — сказав Сʼюелл. «У нас зараз трагічна ситуація. У нас є телефон. У нас є мертвий нападник. І тоді ФБР вирішило віддати [наказ]», — сказав він.

Apple знала, що думки громадськості розділилися. Але компанія не здалася. На наступні два місяці поверх керівництва Apple став оперативним штабом. Він працював 24/7 та активно реагував на запити преси, хоча до цього Apple рідко так робила і була відома своєю непублічністю.

Справа вирішилася без судового розгляду. За день до того, як Apple повинна була зустрітися лицем до лиця з урядом у каліфорнійському суді, ФБР відмовилося брати участь у процесі. У підсумку хакерам заплатили майже мільйон доларів, щоб успішно зламати телефон. За словами Сʼюелла, Кук був «розчарований», що справа не дійшла до суду, тому що він вважав, що суд винесе рішення на користь Apple.

Законність такого наказу ФБР досі залишається невирішеною проблемою. Уряд США і далі намагається змусити інші компанії, як-от Facebook, змінити своє програмне забезпечення, щоб забезпечити доступ поліції до даних, зазначає TechCrunch.