Найвищий хмарочос у Західній Європі побудують у крихітному місті Данії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Найвищий хмарочос у Західній Європі побудують у крихітному місті Данії

Bestseller

Данська компанія Bestseller збирається побудувати хмарочос для своєї штаб-квартири в маленькому містечку Бранде, пише The Guardian .

Вежа, спроектована відомою архітектурною студією Dorte Mandrup, стане не тільки найвищою будівлею в Данії, але й найвищою у Західній Європі. Вона буде вище за лондонську «Скалку» на 10,4 м.

Хмарочос заввишки 320 м може зʼявитися в місті з населенням 7 000 осіб у сільській місцевості Ютландії.

«Це буде орієнтир, який позначить Бранде на карті», — сказав глава відділу будівництва Bestseller після того, як місцева рада проголосувала за проект у минулому місяці.

Bestseller — швейна компанія з Данії, що швидко розвивається. Вона заснована в 1975 році та має 17 брендів. Її вежа буде не першим хмарочосом, побудованим у сільській місцевості. У 1991 році в Японії серед полів була зведена 41-поверхова житлова башта Sky Tower 41.

Але в Ютландії навколишній ландшафт настільки плаский, що вежу буде видно з відстані 60 км. У Копенгагені будівлю вже порівняли зі зловісною «вежею Саурона» з роману й однойменного фільму «Володар Кілець».

Архітектор Tрiне Каммер вважає, що будівля зруйнує відчуття «величезного, незайманого ландшафту».

«Така велика будівля зробить світ клаустрофобно маленьким. Чому мені потрібно нагадувати про Bestseller, коли я гуляю одна в тихому лісі?» — запитує вона.

  • На Гелловін 2018 року найвищий хмарочос Salesforce Tower у Сан-Франциско (США) перетворився на головну фортецю Мордору з роману «Володар перснів». Незвичайну ідею власникам будівлі, дах якої обладнано величезним дисплеєм, запропонували шанувальники книги Джона Толкіна та знятих за її мотивами фільмів.