Голосування без паспортів, нестача бюлетенів та агітація. На виборах фіксують перші порушення

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Спостерігачі громадської організації «ОПОРА» фіксують перші порушення на виборах президента, які розпочалися о 8:00.

У Житомирській області на дільниці в Коростені комісія дозволила восьми виборцям проголосувати до 8:00, повідомили спостерігачі.

«Аргументація — виборці поспішали на електричку. Спостерігач «ОПОРИ» зробив зауваження членам комісії, однак його не врахували», — розповів спостерігач Костянтин Тарасенко.

У Черняхівському районі області людям дозволяють голосувати без паспортів.

У Чернігівській області кабінки для голосування розмістили біля вікон — так, що з вулиці можна було бачити, як люди голосують. Після зауваження вікна заклеїли папером.

У Київській області дільниці відкривалися з запізненнями, а сейфи з бюлетенями відкривали раніше, ніж визначено процедурою.

«ОПОРА» фіксує затримку у відкритті дільниць, передчасне відкриття сейфу, недостатню кількість бюлетенів, невідповідність приміщень ДВК технічним вимогам, агітацію біля приміщень ДВК», — йдеться в повідомленні.

У Фастові спостерігачі зафіксували передвиборчу агітацію кандидата Руслана Кошулинського, якими був обклеєний стовп біля школи, де розташована дільниця.

На Волині двом особам виписали посвідчення на порожніх проштампованих бланках від ОВК просто у приміщенні дільниці, повідомляють спостерігачі «ОПОРИ".

Як реагує поліція?

Правоохоронці станом на 10:00 отримали 25 заяв про порушення на дільницях, повідомили в МВС.

Заяви отримано у Закарпатській області – 4, Кіровоградській – 3, Вінницькій, Сумській, Запорізькій, Луганській – по 2, Київській, Одеській, Черкаській – по 1 та у місті Києві – 7.

Поліція збільшила кількість чергових на виборах.

«Ми в чотири рази збільшили кількість слідчо-оперативних груп, які будуть займатися порушеннями на виборчих дільницях. Це близько 4,5 тисячі груп», — сказав голова Національної поліції Сергій Князєв на брифінгу в Києві.

За його словами, вночі в одному з регіонів поліція затримала крадія кабельної мережі, що могло перешкодити передачі інформації від дільниці до окружної виборчої комісії.