Палестинці відзначають рік «Маршу повернення». Ізраїльська армія стягнула до кордону Гази бронетехніку та застосувала сльозогінний газ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Палестинці відзначають рік «Маршу повернення». Ізраїльська армія стягнула до кордону Гази бронетехніку та застосувала сльозогінний газ

Issam Rimawi / Anadolu Agency / Getty Images

Сьогодні, 29 березня, палестинці та рух «ХАМАС» відзначають рік з початку «Великого маршу повернення» — масових антиізраїльських виступів на кордоні між сектором Гази та Ізраїлем, які тривалий час супроводжуються зіткненнями з жертвами.

Лідер «ХАМАС» закликав палестинців провести багатоденну мільйонну акцію на Західному березі та за його межами, пише World Israel News. Метою акцій, за словами палестинських лідерів, є «залучення всіх поколінь до повернення територій».

Армія оборони Ізраїлю в очікуванні загострення ситуації перекинула до кордону з Газою бронетехніку і одну бронетанкову дивізію. У командуванні не виключають можливості терористичних атак.

З ранку біля кордонів Гази почали спалахувати локальні сутички. Палестинці атакують ізраїльські пости та солдатів камінням та пляшками із запальною сумішшю. Ізраїльтяни у відповідь застосовують гумові кулі та сльозогінний газ.

У районі Рамалли в одній з таких сутичок постраждали журналісти та кілька палестинців.

Ізраїльська армія закликає палестинців не підкорятися закликам «ХАМАС», але видимих результатів це не дає.

Починаючи з весни 2018 року у зіткненнях «Маршу повернення» постраждали понад 15 тисяч осіб. За даними ООН, загинули 119 осіб, однак палестинська сторона та правозахисники говорять про щонайменше 250 загиблих.

За рік зіткнення спровокували низку терористичних атак. Також почастішали ракетні обстріли ізраїльської території, що призводить до відповідних ударів.