У Німеччині розкритикували тизер нового кліпу рок-групи Rammstein. У ньому побачили образу жертв Голокосту

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Німеччині політики та єврейська громада розкритикували тизер нового кліпу німецької рок-групи Rammstein, в якому музиканти постали в образі увʼязнених, які очікують на страту. Єврейська громада побачила на відео образу жертв Голокосту і назвала ролик зневажливим.

Що зробили Rammstein?

Відео, тривалість якого 35 секунд, опубліковано на YouTube і в соціальних мережах. Воно, швидше за все, є анонсом нового синглу Deutschland («Німеччина»). У тизері виконавці стоять на шибениці в смугастому одязі увʼязнених. Камера по черзі показує обличчя кожного учасника групи. Чотири музиканти дивляться вперед, на їхніх шиях — мотузка. У Тілля Ліндеманна кровʼяніє рана на правому оці, а на грудях Пауля Ландерса видно шестикінечну зірку.

У кінці ролика зʼявляється написана римськими цифрами дата XXVIII.III.MMXIX і слово «Deutschland» («Німеччина»). Ролик на YouTube подивилися вже понад 1 млн разів.

Що побачили на відео люди?

Політики та єврейські обʼєднання в Німеччині обурились через таку рекламу пісні Rammstein, пише газета Bild. На відео вони побачили образи концтабору і назвали ролик неповагою до трагічних подій Голокосту.

Уповноважений федерального уряду з боротьби з антисемітизмом Фелікс Кляйн заявив, що своєю постановкою музиканти «перейшли червону лінію». «Якщо це служить тільки для просування нового альбому, я вважаю це позбавленою смаку експлуатацією художньої волі», — сказав він.

Екс-президент Центральної ради євреїв у Німеччині Шарлотта Кноблох вважає, що цим відео «група перейшла межу». «Те, як Rammstein зловживає стражданнями і вбивствами мільйонів людей у розважальних цілях, є легковажним і відразливим», — зазначила вона.

Єврейський історик Майкл Вольфсон називав кадри «формою осквернення», що «абсолютно неприйнятно». А прес-секретар Єврейського форуму в ХДС Карін Приєн заявила про «огидний несмак», який використовують лише «для генерації кліків».

Прес-секретар Єрусалимського меморіалу Голокосту «Яд Вашем» Ірис Розенберг закликав всіх художників діяти відповідально та шанувати памʼять жертв Голокосту і тих, хто пройшов через жахи тієї епохи.

Не перше подібне звинувачення на адресу музикантів

Критика обрушилася на Rammstein, хоча музиканти показали тільки частину ролика Deutschland. Вихід кліпу очікується 28 березня.

Газета Bild згадує, що ще у 1998 році гурт опинився в центрі скандалу, після того як у відео Stripped використав кадри з нацистського пропагандистського фільму «Олімпія», знятого в 1936 році. Тоді музиканти дуже здивувалися — почасти їх неправильно зрозуміли критики.