В Японії суд виправдав 85-річного чоловіка за вбивство 1985 року. Він провів у вʼязниці 13 років і страждає на деменцію

Дата:
В Японії суд виправдав 85-річного чоловіка за вбивство 1985 року. Він провів у вʼязниці 13 років і страждає на деменцію

Kyodo News via Getty Images

В Японії суд виправдав 85-річного чоловіка за вбивство 1985 року. Окружний суд Кумамото повторно розглянув справу через десятиліття після обвинувального вироку, пише JapanToday.

У 1985 році 59-річного Матао Окамуру знайшли мертвим у його будинку в Мацубасі (тепер називається Укі — місто в центральній частині префектури Кумамото). За підозрою у вбивстві поліція заарештувала бізнес-партнера Окамури — Кокі Міяту. Він заперечував свою причетність, потім підписав зізнання і був засуджений за вбивство.

Міяту засудили до 13 років вʼязниці в 1986 році за вбивство, а в 1999 році звільнили умовно-достроково.

При повторному перегляді справи суд постановив, що не може визнати, що Кокі Міята вбив свого бізнес-партнера Матао Окамуру в Мацубасі (префектура Кумамото) понад 34 роки тому.

«Немає жодних доказів того, що підсудний був винуватцем, і суд не може визнати, що він скоїв вбивство», — сказав головуючий суддя Есіхіса Мізокуні, виносячи рішення.

Зараз 85-річний Міята живе в медичному закладі у Кумамото, він страждає на деменцію і прикутий до ліжка. У четвер, 28 березня, він не зʼявився в суд, йому повідомили про виправдання згодом.

«Наші зусилля за понад 30 років принесли плоди», — сказав на прес-конференції Макото Сайто, адвокат, який представляє команду захисту Міяти.

Сімʼя Міяти оскаржувала вирок з 1993 року. Команда адвокатів звернулася до судмедексперта та попросила його повторно проаналізувати ножові поранення Окамури. Повторно справа дійшла до суду тільки в 2012 році, адвокати представили новий аналіз поранень. У результатах повторної експертизи йшлося, що ніж, яким, імовірно, зарізали Окамуру, несумісний з ранами, отриманими жертвою.

Це не перший випадок перегляду справи десятирічної давності в Японії. В останні роки в країні провели безліч повторних розглядів, у судовій системі це викликало стурбованість з приводу помилкових звинувачень. Так, у 2016 році суд виправдав Кейко Аокі та її колишнього хлопця Тацухіро Боці, який провів 20 років у вʼязниці за вбивство її 11-річної дочки в Осаці в 1995 році.