В УЄФА почали розслідування проти України. Збірній можуть присудити дві поразки через дебютанта

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) почав дисциплінарне провадження проти Федерації футболу України через скаргу Люксембургу, повідомляється на сайті організації.

Про що йдеться?

22 і 25 березня збірна України зіграла перші матчі відбіркового турніру до Євро-2020. У Лісабоні українці втримали нічию в матчі зі збірною Португалії, а в понеділок перемогли збірну Люксембургу. В обох іграх на поле вийшов гравець «Шахтаря» Жуніор Мораєш, який тільки 18 березня отримав український паспорт. Футбольна асоціація Люксембургу подала скаргу на Україну, заявивши, що народжений в Бразилії Мораєш не мав права грати за українську збірну.

Що говорить статут ФІФА?

У статті 7 пункту III статуту ФІФА перераховуються підстави, за якими футболісту, який отримав нове громадянство, дозволяється виступати за нову національну команду. Підпункт D свідчить про те, що футболіст має прожити на території країни, за яку хоче виступати, безперервно 5 років. У той же час, стаття не деталізує, що саме означає «безперервне проживання».

Мораєш приїхав в Україну в 2011 році. З липня 2012 до лютого 2017 року він безперервно грав за українські клуби, після чого вирушив у 4-місячну оренду в Китай. Після цього він повернувся в Україну і влітку 2018 року перейшов із київського «Динамо» в донецький «Шахтар».

Що тепер?

УЄФА прийняла протест Люксембургу та розпочала дисциплінарне провадження. Згідно з правилами організації, якщо Федерацію футболу визнають винною в порушенні статуту, збірній України загрожує присудження технічних поразок з рахунком 0:3 в усіх матчах, у яких брав участь Мораєш.