«Брехня Луценка далі поширюється світом». ЦПК назвав фейковою справу про розкрадання $4 млн допомоги США в Україні

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Громадська організація «Центр протидії корупції» відреагувала на колонку в американському виданні The Hill, в якій йдеться, що посол США в Україні Марі Йованович просила українського генпрокурора Юрія Луценка не переслідувати засновника ЦПК.

«Брехня Луценка далі поширюється світом. На The Hill вийшла нова колонка (власна думка). Цього разу про ЦПК. Знову про фейкову справу з розкраданням $4 млн, яку сам же Луценко назвав «дебільною» та закрив. Знову про «список Йованович». І знову проблеми із хронологією», — зазначили у ЦПК.

Центр протидії корупції зазначає, що готує спростування інформації, яку оприлюднило американське видання.

«Якби хоч частина того, що ще чинний генпрокурор розказує американським медіа, була правдою, він би пішов свідчити правоохоронцям США. Але не йде. Бо за брехню у США саджають. На кілька років. Читаємо і готуємо спростування», — додали у ЦПК.

  • 16 березня 2016 року Генпрокуратура розпочала кримінальне провадження про нібито розкрадання Центром протидії корупції (ЦПК) коштів, отриманих від США. Слідчі шукали $4,4 млн, які, за їхньою версією, мали піти на реформу ГПУ.
  • 12 травня 2016 року Юрія Луценка призначили генпрокурором, і в парламенті він назвав справи проти ЦПК «настільки дебільними, що вони просто ганьблять Генеральну прокуратуру». У червні того ж року стало відомо, що справу проти ЦПК було закрито через відсутність складу злочину. Через кілька місяців, 29 серпня 2016 року, Марі Йованович приступила до обов’язків посла США в Україні.
  • Як пише видання The Hill, посол США в Україні Марі Йованович під час однієї з перших зустрічей з генеральним прокурором Юрієм Луценком передала йому список людей, яких не повинні переслідувати в країні. До нього увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.