Uber купує сервіс таксі Careem, який працює у 15 країнах Близького Сходу

Дата:
Uber купує сервіс таксі Careem, який працює у 15 країнах Близького Сходу

Asad Zaidi / Bloomberg via Getty Images

Компанія Uber Technologies Inc. придбає близькосхідного конкурента — сервіс таксі Careem Networks FZ, штаб-квартира якого розташована в Дубаї (ОАЕ). Сума угоди складе $3,1 млрд, пише The Wall Street Journal.

Аналітики припускають, що купівля Careem [працює у 84 містах 15 країн Близького Сходу, зокрема в Єгипті, Йорданії, Пакистані, Саудівській Аравії, ОАЕ та Марокко] дозволить американській компанії Uber захопити новий ринок і близько 400 млн молодих споживачів, які активно користуються програмами у смартфонах. Це допоможе Uber досягти 1 мільярда користувачів, оскільки компанія готується до IPO, яке може підвищити її вартість до $120 млрд.

Поглинання Careem стане найбільшим придбанням за всю історію Uber. Для американського технологічного гіганта це свого роду зміна стратегії — в останні роки компанія скоротила експансію на міжнародні ринки, зіткнувшись із серйозною конкуренцією в Китаї, Росії та Південно-Східній Азії.

За покупку Careem Uber заплатить $1,4 млрд готівкою і $1,7 млрд банківськими нотами, які будуть конвертуватися за ціною $55 за акцію. Це на 12% вище, ніж вартість акцій Uber ($49), виплачених інвесторами у вересні 2018 року.

Злиття планують завершити в першому кварталі 2020 року. Careem стане підрозділом Uber, але при цьому назва локального бренду збережеться. Підрозділ матиме власну раду директорів з трьох представників Uber і двох представників Careem.

У межах підготовки до IPO виконавчий директор Uber Дара Хосровшахі розпорядився скоротити витрати, а також інвестувати в нові транспортні послуги — від доставки продуктів харчування до скутерів і самокерованих автомобілів, щоб оживити зростання доходів, яке сповільнилося до 25% у четвертому кварталі, завдавши збиток компанії у $865 млн.

Careem запустили в 2012 році двоє колишніх консультантів McKinsey. Сервіс вважається однією з небагатьох успішних технологічних компаній в регіоні, який, як і раніше, характеризується невисоким рівнем підприємництва та венчурної діяльності. У 2017 році інвестори оцінили Careem приблизно у $1,2 млрд.

  • У Саудівській Аравії жінкам дозволили обирати, як вони будуть народжувати: за допомогою кесаревого розтину або природним шляхом. Вагітні більше не зобовʼязані отримувати згоду чоловіків-опікунів на проведення пологів.
  • З 24 червня 2018 року в Саудівській Аравії жінкам дозволено водити автомобіль. Саудівська Аравія була єдиною країною в світі, де жінкам з 1950-х років заборонялося водити машину.