Філіппінка, яка ховала Сноудена в Гонконгу, отримала політичний притулок у Канаді

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Філіппінка, яка ховала Сноудена в Гонконгу, отримала політичний притулок у Канаді

Jonathan Wong / South China Morning Post via Getty Images

Філіппінка Ванесса Родель та її семирічна дочка Кіана отримали політичний притулок у Канаді. У 2013 році жінка сховала в себе вдома в Гонконгу колишнього працівника Центрального розвідуправління та Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена, який злив секретну інформацію журналістам.

Про це пише CNN.

«Я справді щаслива. Я настільки схвильована, що не можу спати», — сказала жінка.

Ванесса Родель втекла з Філіппін до Китаю після того, як стала жертвою торгівлі людьми. У 2013 році вона та ще дві родини біженців зі Шрі-Ланки прихистили Сноудена. Його адвокат Роберт Тіббо вважав, що будинки біженців — останнє місце, де його шукатимуть.

Біженці, які сховали Сноудена, не мають офіційного статусу в Китаї. Вони намагалися його отримати, але в 2017 році їм відмовили. Їхні інтереси теж представляє Роберт Тіббо.

Як розповіла Ванесса Родель, повертатися на Філіппіни для неї небезпечно, але й залишатися в Китаї без статусу біженки вона боїться.

Дві інші родини біженців теж сподіваються отримати притулок у Канаді. Їхні заявки розглядають.

  • У червні 2013 році екс-співробітник Агентства національної безпеки Едвард Сноуден оприлюднив низку секретних матеріалів, які стосувалися роботи спецслужб США та Великої Британії.
  • З серпня 2013 року Сноуден має політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають.
  • Сноуден 1 листопада 2013 року передав листа з проханням про помилування через канцлера Німеччини Ангелу Меркель. Але Білий дім і голови комітетів з розвідувальної діяльності Конгресу США відмовили йому.