«Просила не переслідувати людей, які часто бували в її офісі». Що ще Луценко розповів про посла США Марі Йованович

Автори:
Катерина Коваленко, Оксана Коваленко
Дата:

Посол США в Україні Марі Йованович просила генерального прокурора Юрія Луценка не переслідувати посадових осіб, «які часто бували в її офісі». Розмова між ним відбулася тоді, коли ГПУ розслідувала нецільове використання американської технічної допомоги в розмірі понад $4 млн.

Подробиці Луценко розповів у інтервʼю TheHill.tv, повний запис якого отримав theБабель.

«На той момент ми мали справу, де розслідували нецільове використання американської технічної допомоги в розмірі понад $4 млн, і в цій справі ми мали цей діалог. На жаль, пані посол вважала, що допити, слідство щодо певних українських громадян, посадових осіб, які часто відвідували її офіс, є «дискредитацією антикорупційної політики в Україні», — сказав Луценко в інтервʼю.

За його словами, після цього посольство США в Україні надіслало до ГПУ листа, де відмовилося від розслідування. У листі йшлося, що «використання цих коштів перебуває під повним контролем посольства, і тому не потребує правової оцінки ГПУ».

«Частина коштів сумою 4 млн 400 тисяч доларів була передбачена для ГПУ. Кошти мали бути використані на підготовку до конкурсів на посаду прокурорів. Прокуратура провела ці конкурси, але без цих грошей. Куди вони пішли — я не знаю, бо американське посольство як представник країни, що потенційно могла постраждати від нецільового використання своїх коштів, відмовилося від такого розслідування», — сказав Луценко.

У коментарі theБабелю Давид Сакварелідзе, який у той час був заступником генерального прокурора Віктора Шокіна, заперечив відсутність американської допомоги в проведенні конкурсів. За його словами, гроші від американського посольства були спрямовані не безпосередньо до ГПУ, а до компанії, що брала участь у підготовці до проведення конкурсів.

Юрій Луценко вступив на посаду генерального прокурора 12 травня 2016 року. У серпні 2016 року послом США в Україні призначили Марі Йованович.

  • 20 березня The Hill опублікувало інтервʼю з генеральним прокурором Юрієм Луценком. У ньому він заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування.
  • Державний департамент США назвав «відвертою вигадкою» твердження Луценка про отримання списку людей, яких не можна переслідувати.
  • Президент Петро Порошенко заявив про повну підтримку посла США в Україні Марі Йованович і про те, що цінує її роботу та зусилля.