Нацполіція замінить автомати Калашникова на німецькі пістолети-кулемети MP5

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Нацполіція замінить автомати Калашникова на німецькі пістолети-кулемети MP5

Holger Hollemann / picture alliance via Getty Images

Нацполіція замінить автомати Калашникова на німецькі пістолети-кулемети Heckler & Koch MP5. Про це розповів очільник Нацполіції Сергій Князєв в інтервʼю газеті «Сегодня».

«У нас амбітна мета — на 90% відмовитися від традиційних автоматів Калашникова, пістолетів Макарова, ТТ, замінивши їх сучасною європейською зброєю. Непрофесіонали часто запитують, чи виправдано це, враховуючи значні запаси АКМів і боєприпасів до них. Відповідаю: виправдано. І вже прийнято рішення про закупівлю німецьких пістолетів-кулеметів МР5, якими буде забезпечений кожен патрульний наряд», — сказав він.

За словами Князєва, MP5 краще підходять для виконання поліцейських функцій, ніж армійські автомати радянського виробництва.

«Простіше кажучи, автомат Калашникова створювався для військових, щоб вбивати. У поліції інші завдання. Перед нами не вороги, а правопорушники. Наше завдання — зберегти життя злочинця і зберегти власне», — пояснив він.

Варто зазначити, що на озброєнні поліції перебуває переважно не АКМ (автомат Калашникова модернізований), а АКС-74У — укорочена версія АКС74, яка була розроблена для озброєння екіпажів бойових машин, розрахунків гармат, а також десантників.

Характеристики Heckler & Koch MP5

Пістолет-кулемет MP5 був випущений фірмою Heckler & Koch у 1966 році. Модель зброї має 18 модифікацій. Стартова версія пістолета-кулемета має вагу близько 3 кг з урахуванням обойми. Зброя оснащена складаним прикладом і використовує патрони 9 × 19 мм. Коробчатий магазин на 30 або 40 патронів розрахований на калібр 9 мм. Скорострільність — 800 пострілів на хвилину. Прицільна дальність — 200 метрів. MP5 може доукомплектовуватися ліхтарем, прицілом, лазерним цілевказівником, каліматором та глушником.

У Європі цю зброю використовують підрозділи поліції, прикордонники та приватні охоронні компанії. Проте у звʼязку з частими терористичними атаками в ЄС, підрозділи поліції переходять на різновиди американської штурмової гвинтівки AR-15, будова якої дозволяє адаптувати її під будь-який вид операції.