Нема доказів, що Трамп скоїв злочин, але й виправдати його не можна: генпрокурор США зробив висновки з розслідування Мюллера

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Нема доказів, що Трамп скоїв злочин, але й виправдати його не можна: генпрокурор США зробив висновки з розслідування Мюллера

Jabin Botsford / The Washington Post via Getty Images

Генеральний прокурор США Вільям Барр надав Конгресу короткі висновки, які базуються на майже дворічному розслідуванні спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Головна теза висновку полягає в тому, що слідство не знайшло доказів співпраці Дональда Трампа з Росією. При цьому сам факт російського втручання у вибори вважають доведеним.

Друга теза доповіді — немає доказів, що Трамп перешкоджав правосуддю, зокрема звільнивши директора ФБР Джеймса Комі. Барр написав у звіті, що спецпрокурор Мюллер так і не дійшов остаточного висновку щодо цього питання, тому він бере цю справу на себе. У звіті Барр зазначив: «Не можна сказати, що президент скоїв злочин, але й виправдати його теж не можна».

У той же час Трамп вважає висновки генпрокурора повним виправданням.

Як проходило розслідування?

  • Травень 2017 року — початок розслідування США щодо втручання Росії у вибори. Спеціальним прокурором у справі призначають колишнього директора ФБР Роберта Мюллера. Розслідування розпочалося після того, як 9 травня Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі. Мюллер почав розслідування про перешкоджання Трампа правосуддю.
  • Жовтень — грудень 2017 року — екс-голову кампанії Трампа Пола Манафорта та його бізнес-партнера Ріка Гейтса звинувачують у змові проти США й у відмиванні грошей. Колишній радник кампанії Трампа Джордж Пападопулос визнає себе винним у тому, що брехав ФБР про контакти з російськими чиновниками. Радник із нацбезпеки Трампа Майкл Флінн теж визнає себе винним у брехні ФБР про його переговори з російським послом у Вашингтоні у 2016 році.
  • Лютий 2018 року — Федеральне журі звинувачує 13 росіян і три фірми в тому, що вони допомагали Трампу під час виборчої кампанії та перешкоджали Гілларі Клінтон. Рік Гейтс зізнається в тому, що брехав, та погоджується свідчити проти Манафорта.
  • Червень 2018 року — Мюллер звинувачує партнера Манафорта — українця Костянтина Килимника, якого повʼязують із російською розвідкою, у втручанні в американські вибори.
  • Липень 2018 року — російських військових звинувачують у хакерських атаках на компʼютери демократів у 2016 році.
  • Серпень 2018 року — Самуель Паттен, американський діловий партнер Килимника, визнає себе винним у неофіційному просуванні прокремлівської політичної партії в Україні.
  • Листопад 2018 року — екс-адвокат Трампа Майкл Коен зізнався в тому, що брехав у Конгресі щодо тривалості обговорень у 2016 році планів з будівництва компанії Trump Organization у Москві.
  • Березень 2019 року — Манафорт сукупно отримав 7,5 років увʼязнення.