Вночі: Трамп і Меркель обговорили Україну, до Венесуели прибули російські військові, а в Таїланді завершилися перші після перевороту вибори

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вночі: Трамп і Меркель обговорили Україну, до Венесуели прибули російські військові, а в Таїланді завершилися перші після перевороту вибори

Alex Wong / Getty Images

Трамп і Меркель обговорили тему НАТО та України

Президент США Дональд Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові обговорили питання, які стосуються фінансування НАТО, України та торгівлі. У заяві Білого дому сказано, що розмова стосувалася торгівлі, дискусій щодо Brexit у Великій Британії та майбутніх зустрічей. Також зазначено, що йшлося і про фінансування НАТО.

Представник уряду Німеччини Стефан Сейберт заявив, що розмова також стосувалася питань, повʼязаних із Україною, але не конкретизував, про що йшлося.

Російські військові прибули в столицю Венесуели на переговори

Високопосадовець з Венесуели 24 березня підтвердив прибуття в країну літаків з російськими військовими на борту. За словами представника влади, військовослужбовці прилетіли в Каракас у межах «чинної військової співпраці двох союзників». Вони планують взяти участь у переговорах з військової підготовки і стратегії венесуельської армії, а також обговорити питання техобслуговування.

Раніше ЗМІ Венесуели повідомили, що на територію країни 23 березня були доставлені до сотні російських військовослужбовців і близько 35 тонн вантажу.

На виборах у Таїланді лідирує «партія військових»

На перших з часу військового перевороту 2014 року загальних парламентських виборах у Таїланді лідирує консервативна партія «Народна державна сила» («Паланг Прачарат»), котру очолює нинішній премʼєр-міністр і командувач Королівської армії країни Прают Чан-Оча. Її підтримали 7,5 мільйона виборців. Такі результати попереднього підрахунку 92 відсотків голосів. Другим іде формування «Для тайців», що повʼязане з колишнім премʼєр-міністром та вигнаним магнатом Таксином Шинаватою. За нього віддали свої голоси 7 мільйонів громадян.

У виборах мали право взяти участь 51,4 мільйона громадян. Явка становила 80 відсотків громадян. Демократична партія, яку вважали одним з фаворитів під час голосування, посіла четверте місце.

Трамп відреагував на розслідування Мюллера про втручання у вибори в США

Президент США Дональд Трамп назвав «повним і беззаперечним виправданням» результати розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера, який не виявив, що передвиборний штаб Трампа змовлявся з Росією у спробі вплинути на президентські вибори 2016 року.

«Немає змови [з Росією], немає перешкод [розслідуванню]. Повне та беззаперечне виправдання. Збережемо Америку великою!» — написав американський лідер у Twitter.

Румунія і Гондурас визнали Єрусалим столицею Ізраїлю

Румунія і Гондурас 24 березня оголосили про визнання Єрусалима столицею Ізраїльського держави. Обидві країни мають намір перенести в Єрусалим посольства. Заяви зроблені главою румунського МЗС Віоріка Денчіле і президентом Гондурасу Хуаном Ернандесом на щорічній конференції Американсько-ізраїльського комітету з громадських справ.