Україна відкриває на лінії зіткнення контрольний пункт пропуску «Золоте». Раніше його блокували бойовики

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Україна відкриває на лінії зіткнення контрольний пункт пропуску «Золоте». Раніше його блокували бойовики

Марієнко Андрій / УНІАН

У неділю, 24 березня, о 07:00 українська сторона відкриє в Луганській області контрольний пункт вʼїзду-виїзду «Золоте». Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на брифінгу з представником України у Тристоронній контактній групі Євгеном Марчуком.

Це сьомий КПВВ на лінії зіткнення в зоні ООС. Його відкриття дозволить людям — по обидва боки проживає 125 тисяч громадян — спростити її перетин.

Українська сторона вже надіслала відповідні заяву та офіційну ноту Міністерства закордонних справ України партнерам з країн Нормандського формату. Також про відкриття пункту проінформували головуючого в ОБСЄ міністра закордонних справ Словаччини Мирослава Лайчака.

Українська сторона вже неодноразово відкривала КПВВ «Золоте», але бойовики на непідконтрольній території Луганської області постійно блокували пропуск громадян.

  • Нагадаємо, вперше контрольний пункт «Золоте» був відкритий 31 березня 2016 року, але бойовики тоді оголосили це відкриття провокацією.
  • З 1 березня усі контрольні пункти вʼїзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі перейшли на весняний графік роботи.
  • У Донецькій області біля пункту «Оленівка», де здійснюють пропуск бойовики самопроголошеної «ДНР», на міні підірвався мікроавтобус.