Boeing встановить у кабіні літаків MAX спеціальний світловий сигнал

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Американська компанія Boeing встановить у кабіні літаків MAX спеціальний світловий сигнал, який міг би попереджати про проблеми в управлінні повітряним судном. Про це агентству Reuters анонімно повідомили два чиновники, знайомі з цим питанням.

Очікується, що ця функція безпеки стане частиною оновлення програмного забезпечення для парку літаків моделі MAX. На такий крок компанія пішла у звʼязку з двома авіакатастрофами, що сталися протягом кількох місяців в Індонезії та Ефіопії.

Ці аварії літаків порушили одне з найбільш резонансних питань в історії авіації і кинули тінь на нову модель Boeing MAX, яка мала стати стандартом на десятиліття.

Boeing не відразу прокоментувала план створити стандарт безпеки, але окремо заявила, що найближчим часом збирається вносити зміни у програмне забезпечення. Компанія очікує, що Федеральне авіаційнем управління США (FAA) схвалить оновлення протягом кількох тижнів.

Національний перевізник Індонезії Garuda заявив, що клієнти втратили довіру до цих літаків, і направив лист у Boeing з проханням скасувати замовлення на 49 MAX 8. Це перша авіакомпанія, яка публічно підтвердила намір відмовитися від замовлення проблемних літаків.

  • Аналіз безпеки Boeing показав, що нова система управління польотом в літаках MAX, відома як MCAS, мала кілька суттєвих недоліків. Експерти припускають, що вона автоматично направляє ніс літака вниз, навіть коли в цьому немає потреби, і не дозволяє пілотам виправити ситуацію вручну. Це і могло спричинити катастрофу в Індонезії. Але поки це розслідування ще не закінчено.
  • 10 березня в Ефіопії після шести хвилин польоту розбився пасажирський Boeing 737 MAX компанії Ethiopian Airlines. Він прямував зі столиці країни Аддіс-Абеби в Кенію. На його борту перебували 157 осіб — громадяни 33 країн, серед них було 19 співробітників Організації Обʼєднаних Націй. Усі вони загинули.