Україна запровадила санкції проти майже 900 осіб за агресію Росії. Хто потрапив під обмеження?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У середу президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти осіб та компаній, причетних до дій Росії в анексованому Криму та на Донбасі.

До списку увійшли 848 фізичних та 294 юридичних особи. Серед них — російські політики, керівництво так званих «ЛДНР» та компанії, що брали участь у будівництві Керченського мосту.

Фізичні особи:

  • Вʼячеслав Володін — спікер Державної думи;
  • Вʼячеслав Сурков — помічник президент Росії;
  • Олексій Громов — перший заступник глави Адміністрації президента;
  • Микола Федоров — перший заступник голови Ради Федерації Федеральних зборів РФ;
  • Андрій Турчак — заступник голови Ради Федерації;
  • Петро Толстой — заступник голови Держдуми Росії;
  • Ігор Сєчін — голова компанії «Роснефть»;
  • Дмитро Козак — заступник премʼєр-міністра Росії;
  • Євген Пригожин — бізнесмен, якому приписують створення «фабрики тролів»;
  • Леонід Пасічник — голова самопроголошеної «Луганської народної республіки»;
  • Олексій Карякін — голова «Верховної Ради «ЛНР»;
  • Владислав Дейнего — «в.о. міністра закордонних справ ЛНР»;

Також під санкції потрапили понад 200 депутатів Держдуми, керівники російських військових підприємств, російські бізнесмени, члени «урядів» та «парламентів», очільники місцевих «адміністрацій» самопроголошених «ЛДНР». Крім того, до списку потрапили понад 350 «іноземних спостерігачів» і членів «виборчих комісій» на псевдовиборах в «республіках».

Обмеження введені й проти працівників Федеральної служби безпеки, Чорноморського флоту та інших структур, причетних до захоплення українських моряків. Окрім політиків та військових, під обмеження потрапили науковці-археологи, які працюють у Криму.

Юридичні особи

Україна запровадила санкції проти Роскомнагляду, посилила обмеження проти «Яндексу», а також ввела санкції проти «Мако Холдингу» — компанії сина екс-президента Віктора Януковича Олександра.

Крім того, під обмеження потрапили EN+ Group російського олігарха Олега Дерипаски та низка повʼязаних з ним компаній. На два роки заборонено виводити капітал українським «дочкам» російських держбанків Сбербанк, ВЕБ і ВТБ.

Під санкції також потрапили учасники будівництв Керченського мосту, низка кримських музеїв, а також підприємства і санаторії в Криму, які раніше контролювалися Україною та її громадянами.

Кого виключили зі списку санкцій?

РНБО виключило зі списку санкцій найбільше підприємство Придністровʼя — ВАТ «Молдавський металургійний завод», а також низку компаній: ТОВ «Гууд дрилл», «Реймс-Эксим», «Русвнешторг», «Прохлада-3М», «МайБел», а також ВАТ «Астон продукти харчування і харчові інгредієнти» і ТОВ «ВКФ «Порт Корвет».

Крім того, РНБО послабила санкції, накладені на російську «Петер-Сервіс» та її дочірню структуру в Україні «Петер-Сервіс Україна». Заборона укладати і виконувати умови договорів з інтеграції та обслуговування програмних продуктів виробництва цих компаній не діятиме за необхідності усунення аварійних ситуацій. «Петер-Сервіс» є підрядником мобільного оператора «Київстар».