Суд відмовив адвокатам Януковича у розʼясненні вироку про держзраду

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Оболонський районний суд Києва відмовив адвокатам екс-президента Віктора Януковича у розʼясненні вироку. Таке рішення виніс суддя Владислав Девʼятко, повідомляє кореспондент theБабеля з місця подій.

«Судове рішення викладено чіткими і зрозумілими словами. Тому суд постановив відмовити захисникам [...]. Цей злочин не має строків давності, тому я закликаю адвокатів не боятися і йти в апеляційний суд», — сказав Девʼятко.

Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.

Захист Януковича вимагав розʼяснити кілька пунктів вироку, а саме:

  • Що стало підставою для висновку суду про те, що Янукович перебував під впливом або в залежності від представників влади Російської Федерації.
  • Чому суд вирішив, що Рада Федерації Росії сприйняла «позицію Януковича як причину ввести в Україну збройні сили». Адвокати послалися на те, що в тексті вироку є відмінності. На одній зі сторінок вироку вказується, що голова Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що Янукович підтримав введення військ РФ, а на другій сторінці йдеться, що Клішас повідомив «про надходження від Януковича письмової заяви на інтервенцію».
  • На якій підставі суд зробив висновок, що саме Євромайдан виступив «каталізатором» початку окупації Криму, і що мав на увазі суд під словом «каталізатор» у вироку.
  • На яких підставах суд вважає, що Янукович «дипломатично і ідеологічно допомагав» здійснювати агресію Росії проти України.
  • Чому суд залишив під арештом майно екс-президента, коли під час оголошення вироку про арешт не йшлося. Адвокат Віталій Сердюк заявив, що у вироку взагалі не відображена подальша доля арештованого майна Януковича.

Згідно з матеріалами суду, під арешт потрапили банківські рахунки у Ощадбанку та Райффайзен Банк Авалі, два гаражі, будинок, квартира, корабель марки Brig і місце у підземному паркінгу.