Опитування: Порошенко програє Тимошенко та Зеленському у другому турі виборів президента

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Опитування: Порошенко програє Тимошенко та Зеленському у другому турі виборів президента

Congress of local and regional authorities / Flickr

Фаворитом президентських перегонів є артист і керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський. Його підтримують 24,9% тих, хто визначився та має намір голосувати на виборах 31 березня. Другу і, відповідно, третю позицію посідають лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко (18,8%) та чинний президент Петро Порошенко (17,4%). Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 9—15 березня.

За трійкою лідерів йдуть Юрій Бойко (10,2%), Анатолій Гриценко (9,4%), Олег Ляшко (5,8%), Олександр Вілкул (3,5%), Ігор Смешко (3,1%), та Руслан Кошулинський (2,2%).

«За останній тиждень електоральні позиції лідерів практично не змінилися. Кожен шостий не визначився з вибором кандидата», — зазначено у дослідженні.

Опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старше. Участь в ньому взяли 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження — не більше 2%

Зеленський є лідером електоральних симпатій в містах, Юлія Тимошенко — в селах. Володимира Зеленського найбільше підтримують молодь і люди середнього віку, а Тимошенко — старші виборці. Якщо Зеленського, Порошенка та Гриценка відносно більше підтримують чоловіки, то Тимошенко — жінки.

«Антирейтинг кандидатів очолює П. Порошенко. Майже половина виборців не проголосували б за нього за жодних обставин. За Ю. Тимошенко не віддали б свої голоси близько 30%, за Ю. Бойка — 19%, О. Ляшка — 17%, В. Зеленського — 13%, О. Вілкула — 12%», — зазначено в опитуванні.

Моделювання другого туру показало, що Петро Порошенко програє Юлії Тимошенко (19% проти 28%), поступається Зеленському (19% проти 39%). Зеленський також перемагає у другому турі у парі з Тимошенко (35% проти 22%) та Гриценком (34% проти 26%).

Соціологічна група Рейтинг

Крім того, понад 20% опитаних вважають, що наступним президентом буде Петро Порошенко. У перемогу Володимира Зеленського вірять 19,5%, Тимошенко — понад 18%. У перемогу Юрія Бойка та Анатолія Гриценка вірять по 3% виборців.

«Протягом останнього місяця додав у вірі В. Зеленський. З іншого боку, дещо втратив у цьому показнику П. Порошенко», — свідчать результати опитування.

  • 8 березня ЦВК затвердила остаточний список кандидатів у президенти та форму бюлетеня. У списку буде 39 прізвищ тих, хто претендує на посаду глави держави. Комісія скасувала реєстрацію нардепів Євгенія Мураєва, Дмитра Добродомова, екс-журналіста Дмитра Гнапа, заступника командувача Силами спеціальних операцій Сергія Кривоноса та мера Львова Андрія Садового.