ЧАЕС оголосила тендер на демонтаж «Саркофага» над четвертим енергоблоком

Автор:
Олена Мельник
Дата:
ЧАЕС оголосила тендер на демонтаж «Саркофага» над четвертим енергоблоком

Михайлов Володимир / УНІАН

Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» оголосило тендер на проведення будівельних робіт на Новому безпечному конфайнменті (НБК) та на демонтаж нестабільних конструкцій обʼєкта «Укриття». Інформація розміщена в системі електронних публічних та державних закупівель ProZorro. Очікувана вартість робіт — понад 2,547 млрд грн.

Пропозиції прийматимуть до 10:00 15 квітня 2019 року. Аукціон розпочнеться 21 травня. Переможець тендеру має завершити роботи на об’єкті до 20 грудня 2023 року.

Що таке новий безпечний конфайнмент?

Це арочна конструкція близько 100 м заввишки, 260 м завширшки, 165 м довжиною та вагою понад 36 тисяч тонн. Зведення НБК почалося ще у 2012 році. Будівництво арки обійшлося у €1,5 млрд, або близько 44 млрд грн. Загальна вартість проекту заходів на об’єкті «Укриття» оцінюється в €2,15 млрд.

У листопаді 2016 року арку нового безпечного конфайнменту насунули на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, який зруйнувався під час катастрофи 26 квітня 1986 року. Усередині арки встановлено кран для демонтажу старого «Саркофага» та залишків четвертого енергоблоку. Для зведення стін захисного контуру НБК було укладено 14 000 куб. м бетону і 1 450 тонн арматури. При спорудженні конструкцій арки використовувалось болтове з’єднання між сегментами, які утворюють арочне склепіння. Усього було використано п’ятсот тисяч болтів. Нова арка спроектована на сто років експлуатації.

Чому старий «Саркофаг» ненадійний?

Обʼєкт «Укриття» побудували на ЧАЕС за 206 діб після катастрофи. Через швидкі темпи спорудження зроблено це було з недоліками. Зокрема тримальні конструкції опорного контуру (вцілілі конструкції енергоблоку № 4) та вузли їхнього з’єднання значно пошкоджені, перевантажені заваленими на них будівельними конструкціями, а також матеріалами, що використовувались під час ліквідації аварії. Оголена арматура залізобетонних конструкцій та металеві конструкції зазнають корозії. А споруджені після аварії конструкції вільно спираються на тримальні конструкції без фізичного з’єднання та утримуються без зварювальних чи болтових з’єднань. Тому старе «Укриття» необхідно демонтувати.

Коли завершиться демонтаж «Укриття»?

НБК зробив майданчик ЧАЕС більш безпечним для демонтажу ненадійних конструкцій «Укриття», вилучення і подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів. Але введення в експлуатацію нового конфайнменту вже кілька років переносять. Спочатку це планували зробити у листопаді 2017 року, потім роботи перенесли на грудень 2018 року. Проте наприкінці минулого року на ЧАЕС заявили, що введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту перенесли на квітень 2019 року. Демонтаж «Укриття» мають завершити до 2023 року.