NYT: Критиків влади Саудівської Аравії викрадали та катували за рік до вбивства журналіста Хашоггі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
NYT: Критиків влади Саудівської Аравії викрадали та катували за рік до вбивства журналіста Хашоггі

Omar Shagaleh / Anadolu Agency / Getty Images

За рік до вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман санкціонував секретну кампанію, щоб змусити замовкнути інакодумців — у країні тривали стеження, викрадення, затримання і катування громадян країни. Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на дані американських чиновників, знайомих із секретними звітами розвідки.

Видання зазначає, що принаймні деякі з таємних місій були виконані членами тієї ж групи, яка вбила і розчленувала Хашоггі в Стамбулі в жовтні 2018 року. Всього вони брали участь мінімум у дюжині операцій, починаючи з 2017 року.

За даними джерел, у деяких випадках члени цієї команди насильно повертали саудівців з інших арабських країн, затримували і знущалися над ними в палацах, які належать спадкоємному принцу та його батькові, королю Салману.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

Згідно з повідомленнями американської розвідки, одна із затриманих групою — викладачка лінгвістики в університеті, яка написала блог про жінок у Саудівській Аравії, намагалася накласти на себе руки минулого року, зазнавши психологічних тортур.

Інформація про такі операції надходить не тільки від американських чиновників, але й від саудівців, які безпосередньо знають про деякі випадки. Про ситуацію вони розповіли на умовах анонімності, оскільки побоюються наслідків та гніву уряду Саудівської Аравії.

Саудівська Аравія і раніше переслідувала дисидентів та інших своїх громадян за кордоном, але репресії різко загострилися після того, як принц Мухаммед був підвищений до статусу спадкоємного принца в 2017 році та збільшив вплив на країну. З тих пір сили безпеки Саудівської Аравії затримали десятки священнослужителів, інтелектуалів та активістів, які, як передбачалося, представляли загрозу, а також людей, які розмістили критичні або саркастичні коментарі про уряд у Twitter.

  • Уряд Саудівської Аравії наполягає на тому, що вбивство Джамаля Хашоггі — журналіста-дисидента, який жив у Сполучених Штатах і який писав для The Washington Post — не було замовним, і за ним не стоїть уряд Ер-Ріяда. За словами представників влади країни, рішення вбити його було ухвалено командою на місці, а винні піддаються судовому переслідуванню.
  • Туреччина та американські спецслужби кажуть, що вбивство було умисним .За даними розвідки, «група втручання» була санкціонована принцом Мухаммедом і діяла під наглядом його головного помічника Сауда аль-Катані, який займався питаннями ЗМІ. Королівство заявляє, що 11 саудівцям висунули кримінальні звинувачення у вбивстві і що прокурори вимагають смертної кари для пʼяти з них, але публічно не назвали обвинувачених.