Дані «чорних скриньок» показали схожість катастроф Boeing в Ефіопії та Індонезії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Катастрофа літака Boeing 737 Max 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines 10 березня, в результаті якої загинули 157 осіб, має «явну схожість» з катастрофою Lion Air в Індонезії, де загинули 189 пасажирів і членів екіпажу. Про це свідчать дані «чорних скриньок», виявлених в уламках літака, передає Reuters.

Як повідомило Міністерство транспорту Ефіопії, обидва судна розбилися через кілька хвилин після зльоту після того, як пілоти повідомили про проблеми з управління польотом.

«Те ж саме було з індонезійським [Lion Air]. Досі між двома аваріями була явна схожість. Дані були успішно відновлені. Це підтвердили й американська команда, і наша [ефіопська] команда», — сказав Reuters представник міністерства і пообіцяв надати більше інформації через три або чотири дні.

Агентство зазначає, що у Вашингтоні ці дані поки не підтвердили.

  • Аналіз безпеки Boeing показав, що нова система управління польотом, відома як MCAS на літаках MAX, мала кілька суттєвих недоліків. Експерти припускають, що вона автоматично направляє ніс літака вниз, навіть коли в цьому немає необхідності, і не дозволяє пілотам виправити ситуацію вручну. Це і могло стати причиною катастрофи в Індонезії. Але поки це розслідування ще не закінчено.
  • 10 березня в Ефіопії після шести хвилин польоту розбився пасажирський Boeing 737 Max компанії Ethiopian Airlines. Він прямував зі столиці країни Аддис-Абеби в Кенію. На його борту перебували 157 осіб — громадяни 33 країн, зокрема 19 працівників Організації Обʼєднаних Націй. Усі вони загинули.
  • У жовтні 2018 року внаслідок катастрофи літака Boeing 737 індонезійських авіаліній Lion Air загинули 189 осіб, зокрема члени екіпажу. Після трагедії Федеральне авіаційне управління США попередило про неполадки обладнання у Boeing 737 Max. Як уточнив сам виробник, через помилкові показники системи контролю польоту літаки можуть піти в круте піке.