Опитування: Кількість охочих вивчати російську мову у школах нарівні з українською зменшилася

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні все менше жителів вважають за доцільне вивчення у школах російської мови нарівні з українською. У 1998 році 39,7% вважали, що в україномовних школах повинні вивчати російську стільки ж, скільки і українську. У 2019 році кількість бажаючих скоротилася до 26,9%.

Про це йдеться у звіті соціального опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у період з 28 лютого по 11 березня.

Також зменшилася кількість тих, хто пропонує вивчати російську мову у російськомовних школах за часом менше, ніж українську, але більше, ніж іноземні мови. У 1998 році таких було 34,1% респондентів, сьогодні — 26,9%.

Водночас зросла кількість тих, хто вважає необхідним вивчення української у російськомовних школах нарівні з іноземними мовами. На сьогодні таких людей серед опитаних 27% (в 1998 році частка становила 20,6%).

На думку 8,3% опитаних, російську мову у школах вивчати не потрібно. В опитуванні 1998-го такого варіанту не було.

11% респондентів відмовилися відповідати на запитання.

Як проводили опитування?

Було опитано 2 004 респондентів у всіх областях. Серед опитаних не було людей з анексованого Криму та непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Статистична похибка вибірки не перевищує 4,1%.