Справа Гандзюк: генпрокурор Луценко заявив, що недосконале законодавство заважає покарати винних

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Українське правосуддя обмежене недосконалим законодавством, і це заважає покарати злочинців. Про це в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1» сказав генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає ТСН .

«Якщо я буду діяти незаконно, то ми не тільки програємо майбутні суди, але й дозволимо стати героями тим, хто заслуговує на тюрму. Правоохоронний шлях довший, ніж журналістський і політичний, але це єдиний законний шлях, який може дати законний вирок», — пояснив він.

Як приклад він навів справу про вбивство Катерини Гандзюк.

«Ми приїжджаємо за людиною, яка підозрюється в убивстві Каті Гандзюк, а ми не маємо права його затримати — маємо тільки право запросити до суду! Вдумайтеся! Ми не маємо права негайно вилучити на експертизу кислоту, щоби врятувати тоді ще живу Катю, бо треба, виявляється, за новою поправкою парламенту, ще сходити в суд, вистояти чергу подекуди в 40 днів, якщо це столичний суд», — розповів Луценко.

Він також заявив, що суд мав арештувати без можливості виходу під заставу головного підозрюваного у справі — голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера, однак не зробив цього.

«У нас просто безумство відбувається із запобіжним заходом. Мангер обґрунтовано підозрюється в замовленні вбивства Гандзюк, на нього дають покази його спільники — і його суд відпускає під заставу в чотири мільйони гривень! Хоча закон каже — безальтернативний арешт», — поскаржився генеральний прокурор. І додав, що готовий до критики, але вона має призвести до плідних наслідків. «Я готовий сприйняти обґрунтовану критику, що справи рухаються інколи повільно, інколи ми помиляємося і програємо. Але міняти країну можна тільки разом», — сказав Луценко.