Нардеп Розенблат: Очільник НАБУ Ситник працював на Гілларі Клінтон і «зливав» її штабу інформацію про «чорну бухгалтерію» Януковича

Дата:

Народний депутат Борислав Розенблат (позафракційний) заявив, що керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник у 2016 році працював на штаб кандидата в президенти від демократів США Гілларі Клінтон — головної суперниці Дональда Трампа. Про це парламентарій заявив журналістам у кулуарах парламенту.

За його словами, Ситник передавав у штаб Клінтон секретні документи у справі «чорної бухгалтерії» екс-президента Віктора Януковича. Він додав, що має незаперечні докази — аудіозапис розмови глави НАБУ. Розенблат передав флешку з аудіо журналістам телеканалу «112 Україна».

«У мене є точна інформація про те, що керівник нашого Національного антикорупційного бюро пан Ситник справді зливав інформацію щодо «чорної бухгалтерії» на користь кандидата від демократів Гілларі Клінтон....[] Запис розмови пана Ситника, де він чітко вказує, що він працює на Гілларі і все робить в інтересах українського народу, але проти американського народу. Тому що американцям вигідний Трамп, а Україні більш вигідна Гілларі. Це державна зрада», — заявив Розенблат.

Аудіо розмови доступно на YouTube-каналі «112 Україна». На трихвилинному записі чоловік з голосом, схожим на Артема Ситника, говорить співрозмовникові, що «допомагав Клінтон» на виборах президента США.

«Трамп, у нього внутрішні питання домінують над зовнішніми, а Гілларі з тих політиків, які за гегемонію Америки в світі, і для нас так краще», — каже чоловік на запису.

«Гілларі чому програла... Ми ж коли розслідували «чорну бухгалтерію», то опублікували дані про Манафорта, якого посадили. Манафорт був керівником передвиборчого штабу Трампа. Його відсторонили зокрема і за те, що проходив у справі «чорної бухгалтерії», до 8 років позбавлення волі [насправді Манафорт отримав 7,5 років сукупно за двома справами]... У них система працює чітко. І за тиждень до виборів FBI відновило розслідування щодо Гілларі. У неї рейтинг впав на 7%, і Трамп, в натяжку, переміг. Якби не FBI, він би не був президентом», — говорить людина голосом, схожим на Ситника.

Варто відзначити, що конфлікт нардепа Розенблата з НАБУ триває з 2016 року — з моменту, коли парламентарій став фігурантом «бурштинової» справи.

Що це за справа?

Так звана «бурштинова справа» — кримінальна справа, в межах якої нардепів Борислава Розенблата (екс-БПП) і Максима Полякова («Народний фронт») звинуватили в тому, що вони за хабарі лобіювали зміни в законодавство щодо видобутку бурштину. Сума хабарів, отриманих у вказаній справі, перевищила 300 тис. грн.

Для того щоб зібрати докази проти нардепів, НАБУ провела спецоперацію, під час якої вела прихований запис і відеозйомку переговорів самих нардепів та їхніх помічників зі своїм агентом «Катериною».

Після початку гучної справи Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Розенблата. Крім того, Розенблата виключили з фракції «Блок Петра Порошенка».

У відповідь Розенблат подав позов проти НАБУ і САП. Він вимагав визнати незаконними дії НАБУ в чотирьох епізодах наприкінці листопада 2016 року. 20 вересня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними оперативно-розшукові дії НАБУ під час розслідування справи Розенблата та Полякова.