Понад 30 країн та авіакомпаній відмовилися від Boeing 737 Max 8. Зокрема й компанії, що літали цими літаками в Україну

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Низка країн та авіакомпаній офіційно відмовилися від експлуатації літака Boeing 737 Max 8.

Станом на вівторок, 12 березня, заборону на польоти Boeing 737 Max 8 над своєю територією запровадили Австралія, Велика Британія, Бельгія, Китай, Ефіопія, Німеччина, Франція, Індія, Індонезія, Ірландія, Італія, Кувейт, Малайзія, Монголія, Нідерланди, Норвегія, Оман, Обʼєднані Арабські Емірати, Польща, Туреччина, Сингапур, Південна Корея.

Також увечері Агентство Європейського Союзу з авіабезпеки (EASA) повідомило про тимчасову заборону на експлуатацію моделей Boeing 737 Max 8 і 9 на території ЄС.

Від використання цих літаків відмовилися такі авіакомпанії, як Aerolineas Argentinas (Аргентина), Aeromexico (Мексика), Cayman Airways, Comair (Південна Африка), GOL Linhas Aéreas (Бразилія), Icelandair (Ісландія), Norwegian (Норвегія), Royal Air Maroc (Марокко), S7 Airlines (Росія). Також про відмову від використання цих літаків заявив найбільший у світі туристичний оператор TUI.

Варто відзначити, що літаками Boeing 737 Max 8 до України літають авіакомпанії Turkish Airlines, польська компанія LOT та FlyDubai. Турецька авіакомпанія повідомила, що припиняє використовувати ці літаки, допоки не будуть встановлені причини катастрофи в Ефіопії.

Польська LOT теж повідомила про відмову від Boeing 737 Max 8 і тимчасово замінить ці літаки іншими. До такого кроку компанія вдалася після рішення уряду країни, хоча раніше заявляла про наміри продовжити використання цієї моделі, попри авіакатастрофи в Ефіопії та Індонезії.

FlyDubai на власному сайті зазначила, що скасовує польоти літаків моделі Boeing 737 MAX 8 і 9, згідно з розпорядженням Головного управління цивільної авіації (GCAA) ОАЕ. «Щоб запобігти затримці рейсів, ми виконуватимемо перельоти на літаках моделі Next-Generation Boeing 737-800», — підкреслили в компанії.