Розслідування Bihus.Info: НАБУ спростувало видачу довідки про відсутність у «Оптимумспецдеталі» ознак фіктивності

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро не видавало довідку про відсутність ознак фіктивності у фірми «Оптимумспецдеталь» Андрія Рогози, який був партнером сина екс-заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря. Про це заявив у відеозверненні директор бюро Артем Ситник.

За його словами, НАБУ розслідувало постачання на Харківський бронетанковий завод прицілів, які вже нібито перебували на обліку Міністерства оборони. «Укроборонпром» звертався до бюро з запитами щодо постачальників цих прицілів. «У трьох відповідях з чотирьох це підприємство [«Оптимумспецдеталь»] фігурувало як таке, що відпрацьовується на причетність до певних дій в межах цього провадження», — заявив Ситник.

Він пояснив, що другий лист, де «Оптимумспецдеталь» вже була відсутня, був сформований на підставі «конкретної інформації, яка була встановлена в межах розслідування». «На час підготовки відповіді було встановлено, що ці приціли цим підприємством на Харківський бронетанковий завод не поставлялися», — розповів Ситник.

Ситник підкреслив, що НАБУ не веде жодних списків щодо фіктивних фірм та не має для цього повноважень. Крім того, директор додав, що спецагент Євген Шевченко, який фігурує в журналістському розслідуванні, не є працівником НАБУ і «ніколи ним не був». «Це особа, яка давала згоду на конфіденційне співробітництво з НАБУ в окремих справах», — пояснив Ситник.

Він зазначив, що співпраця Шевченка з НАБУ відбувалася в межах закону, і це теж буде предметом оцінки службового розслідування. Ситник повідомив, що Управління внутрішнього контролю НАБУ ще до виходу останньої частини розслідування Bihus.Info почало службове розслідування можливої співппраці працівників Бюро з фігурантами журналістського розслідування.