Апеляційний суд Амстердама назвав дату рішення у справі про повернення Україні «скіфського золота»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Апеляційний суд Амстердама назвав дату рішення у справі про повернення Україні «скіфського золота»

Апеляційний суд Амстердама 11 червня планує оголосити рішення у справі про повернення Україні колекції скіфського золота, яка експонувалася пʼять років тому в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв. Про це повідомляє заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов.

«Апеляційний суд Амстердама визначив 11 червня як орієнтовну дату винесення рішення у справі про «скіфське золото», — пише Пєтухов.

Таку саму дату називає й перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. Вона була сьогодні на розгляді апеляції.

Про що мова?

Виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря», у якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, показували в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі влітку 2014 року. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Однак 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду.

Допоки триває судова тяганина, скіфське золото зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

  • У Мінʼюсті заявили, що представники російських музеїв в окупованому Криму, які подали апеляцію на рішення нідерландського суду передати «скіфське золото» Україні, не мають відношення до кримських музеїв і не можуть претендувати на культурну спадщину.