Аварії Boeing 737 Max 8: Bloomberg зібрав список країн-експлуатантів літака та розповів, як за квитком перевірити модель

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Проект видання Bloomberg TicToc склав список країн і авіакомпаній, що використовують літаки Boeing 737 Max 8, до яких через дві катастрофи прикута пильна увага, а також розповів, як перевірити за авіаквитком модель літака.

Як пише видання з посиланням на заяви компанії-виробника, станом на січень літаками Boeing 737 Max 8 користуються 46 авіакомпаній (понад 350 літаків). Більше 80 операторів замовили понад пʼять тисяч таких літаків і очікують на поставку.

Основні оператори — Southwest Airlines (31 літак у парку), American Airlines (22), Air Canada (20), Norwegian Air, FlyDubai та інші. Повний список можна подивитися тут.

Як перевірити модель літака у авіаквитку?

За квитком можна дізнатися деталі бронювання, якщо його придбали онлайн. Багато сайтів вказують модель, але можна перестрахуватися за допомогою сайту FlightStats. Він детально вказує і описує тип літака та його модель.

Що не так із літаком?

Boeing 737 Max 8 є представником покоління NG (Next Generation) сімейства літаків Boeing 737. Літак розроблений для заміни моделі 737-400 і відрізняється від останньої новим крилом, хвостовим оперенням, цифровим кокпітом і більш досконалими двигунами. При цьому Max 8 — найпопулярніша модель з усіх літаків покоління NG. Літак має велику дальність польоту і використовує менше палива. Після першої авіакатастрофи даної моделі в цьому році виробник заявив, що у Max 8 є програмне забезпечення, яке за визначених обставин опускає ніс літака, щоб запобігти «звалюванню». Зʼясувалося, що деякі пілоти не знали про таку систему. У Boeing після випустили детальні інструкції. Виробник також зазначав, що через неправдиві показники системи контролю польоту літаки можуть піти у круте піке.