Кардинала Барбарена суд визнав винним у приховуванні фактів педофілії в католицькій церкві

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Кардинала Барбарена суд визнав винним у приховуванні фактів педофілії в католицькій церкві

Nicolas Liponne / NurPhoto via Getty Images

Архієпископа Ліонського, кардинала Католицької церкви Філіпа Барбарена суд Ліона засудив до 6 місяців вʼязниці умовно, повідомляє новинне агентство Euronews. Вердикт за недонесення на священика-педофіла його єпархії суд виніс за відсутності самого Барбарена.

Захист архієпископа заявив, що подасть апеляцію. Зі свого боку один з позивачів і співзасновник асоціації «Визволене слово» (La Parole Libérée) Франсуа Дево назвав вирок кардиналу «великою перемогою у сфері охорони дитинства». На його думку, цей процес «дозволить жертвам переконатися в тому, що до них прислухаються», і допоможе суспільству усвідомити цю проблему.

Що це за справа?

Громадська організація La Parole Libérée виступає на захист близько 60 ймовірних жертв домагань з боку священика Бернара Прейна — екс-капелана гуртка скаутів у комуні Сент-Фуа-ле-Ліон, якого звинувачують у скоєнні насильства над своїми вихованцями в 1970—1980 роках.

Барбарена та інших священнослужителів звинуватили в тому, що вони не засудили дії Прейна і не розповіли про них правоохоронцям. Судовий процес у резонансній справі про приховування фактів педофілії в церкві розпочався 7 січня 2019 року. Крім архієпископа, на лаві підсудних були ще пʼять осіб, зокрема два єпископи і представник Римської курії.