У Кракові арештували чоловіка, який погрожував смертю мерам і планував теракт у Сеймі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Суд у Кракові 6 березня на три місяці заарештував 28-річного місцевого жителя, якого підозрюють у погрозах очільникам польських міст. Про це повідомляє «Польське радіо».

Чоловіку прокуратура висунула три обвинувачення: застосування погроз, планування замаху на Сейм та шахрайство. За ці злочини йому загрожує 3,5 та 8 років позбавлення волі.

Прокурор Мірослава Каліновська-Зайдак зазначила, що підозрюваний визнав свою вину та дав вичерпні пояснення.

Адресатам своїх листів чоловік писав, що вони мають тиждень на те, аби піти у відставку із займаної посади, та погрожував їм смертю. У конвертах були також гільзи від набоїв та листівка із закривавленими світлинами очільників міст, зокрема Кракова, Вроцлава, Лодзі, Познані, Варшави та Кельце. Подібну посилку отримав також екс-президент Польщі Лех Валенса.

Чоловік планував надіслати нові листи. Крім погроз, у конвертах мали бути також небезпечні речовини. Під час затримання та обшуку квартири підозрюваного знайшли копії зброї та небезпечні предмети. Їх вивчатимуть експерти з балістики.

За словами краківської прокуратури, чоловік також планував атаку на Сейм Польщі. Теракт він хотів здійснити із використанням фіктивної зброї, яку він зберігав у своїй квартирі. Під час допиту зловмисник визнав, що розумів, що під час спроби атаки він може загинути.

  • Під час святкового концерту Великого оркестру Різдвяної допомоги в Гданську 13 січня напали на мера міста Павла Адамовича. Чоловік із бейджем «Преса» піднявся на сцену і вдарив Адамовича кілька разів ножем.
  • Від отриманих травм 14 січня Адамович помер у лікарні.
  • Нападником виявився 27-річний Стефан В. Він тричі вдарив ножем мера, зачепивши серце, черевну порожнину та діафрагму. Після нападу зловмисник взяв мікрофон і заявив, що «невинно сидів у вʼязниці», за що поклав відповідальність на партію «Громадянська платформа», членом якої був Адамович. За даними місцевих ЗМІ, Стефан В. сидів у вʼязниці за пограбування банку. Також повідомлялось, що він має проблеми із психікою. Йому загрожує від 25 років вʼязниці або довічне увʼязнення.