Справа Вишинського: прокуратура підозрює автора сайту «Антифашист» у зазіханні на цілісність України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Справа Вишинського: прокуратура підозрює автора сайту «Антифашист» у зазіханні на цілісність України

ВКонтакте / Владимир Скачко

Прокуратура АР Крим оголосила автору інтернет-ресурсу «Антифашист» Володимиру Скачку про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 Кримінального Кодексу).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

Напередодні, 5 березня, співробітники прокуратури та Служби безпеки провели обшук у квартирі Скачка та вручили йому повістку на допит.

«Під час обшуку було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнського спрямування, які починаючи з 2014 року розповсюджувались в українських та російських ЗМІ, у тому числі і ті, що містять заклики до вчинення дій спрямованих на зміну меж території України та ряд предметів із символікою держави-окупанта, що пропагує окупацію півострова», — йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що найближчим часом до суду буде направлено клопотання про обрання запобіжного заходу стосовно Скачка.

Раніше правозахисна організація «Успішна варта» повідомила, що обшуки у Скачка повʼязані зі справою головного редактора «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського, який був затриманий у травні 2018 року за підозрою в державній зраді.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, у прес-службі СБУ заявили, що обшук проводився в межах досудового розслідування кримінального провадження стосовно осіб, «повʼязаних з антиукраїнською діяльністю російських державних медіа-структур в Україні».

Хто такий Скачко?

З 2000 року Володимир Скачко був головним редактором щотижневої газети «Київський телеграф», яка в 2014 році закрилася. Пізніше він створив сайт «Антифашист» і писав статті для проросійських ресурсів. Він також писав матеріали для «РИА Новости-Украина». У своїх статтях він критикував українську владу і заперечував окупацію Криму Росією. Скачко також кілька разів виступав у політичному ток-шоу на каналі «Росія 1». У листопаді 2018 року Скачка внесли до бази сайту «Миротворець».