Слідом за Найємом нардепи Заліщук і Лещенко виходять з фракції БПП. Вони можуть залишитися без мандатів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Двоє депутатів Верховної Ради Світлана Заліщук та Сергій Лещенко 28 лютого написали заяви про вихід із фракції БПП у парламенті. Про це політики повідомили на своїх сторінках у соцмережах та опублікували фото документу.

«Прошу виключити мене зі складу депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка», — зазначено в заяві.

Таку ж заяву написав нардеп Мустафа Найєм і заявив, що навіть формально не хоче бути повʼязаний «з тими, хто відкрито очолює контрреволюцію».

Ще в січні 2019 року Світлана Заліщук стала радником лідера партії «Громадянська позиція» ,кандидата в президенти Анатолія Гриценка.

«Не вважаю, що мандат — це квиток раба. За останні 4 роки він дав можливість боротися за важливі закони. Наприклад, закон про антикор. суд. Але далі нема можливості мати жодної привʼязки до цієї абревіатури. Розкрадання солдат — це за межею», — пояснила Заліщук вихід із фракції БПП на своїй сторінці у Twitter.

Світлана Заліщук та Сергій Лещенко — колишні журналісти. Обрані до парламенту в 2014 році від партії «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Заліщук була в партійному списку № 18. Вона також голова підкомітету з питань євроатлантичної співпраці та євроінтеграції Комітету Верховної Ради з закордонних справ.

Лещенко — колишній заступник головного редактора, спеціальний кореспондент «Української правди». На виборах 2014 року він був у партійному списку БПП «Солідарність» під № 19. Очолив підкомітет з питань міжнародної співпраці та імплементації антикорупційного законодавства Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

Зазначимо, що політичні партії мають право позбавляти обраних за списком нардепів мандатів, якщо ті виходять із фракції. На їх місце в парламент можуть прийти ті, хто були зазначені на наступних місцях у виборчому списку політсили.

  • У середині лютого нардеп Мустафа Найєм оголосив про створення суспільно-політичної ініціативи «Дій з нами». До руху ввійшли чотири депутати Верховної Ради: нардепи від БПП Сергій Лещенко та Світлана Заліщук, Олексій Мушак і Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»). Крім них, до руху приєднався екс-заступник міністра оборони Юрій Гусєв та екс-заступник голови патрульної поліції Євген Блажевич.
  • 25 лютого журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського є одним з організаторів схем з розкрадання оборонного комплексу. Ці схеми принесли бенефіціарам щонайменше 250 млн грн, а серед фірм, які в них брали участь, називають колишній завод Петра Порошенка.