Військові-трансґендери вперше свідчать у Конгресі США. Вони пояснюють, чому їм не можна забороняти служити в армії

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Військові-трансґендери вперше свідчать у Конгресі США. Вони пояснюють, чому їм не можна забороняти служити в армії

Tasos Katopodis / Getty Images

У Конгресі США заслухали свідчення кількох американських військових, які здійснили трансґендерний перехід. Це відбулося на тлі того, що команда Дональда Трампа хоче заборонити трансґендерам служити в армії.

Про це пише AP.

Капітан Олівія Стенлік розповіла, що трансґендерний перехід зробив її сильнішою, завдяки чому вона стала «більш ефективним солдатом». Місяць тому вона повернулася з Афганістану, де працювала з військовими як фізіотерапевт.

Трансґендерний перехід Стенлік здійснила у 2017 році — після того, як за президентства Барака Обами у 2016 році трансґендерам дозволили служити в американській армії.

Із 2017 року адміністрація Дональда Трампа хоче знову забрати у трансґендерів право на службу. Як вважає Трамп, трансґендери — не ефективні військові, а армія змушена витрачати великі кошти на їхнє лікування та медичний супровід. Це рішення підтримали і в Пентагоні. У січні 2019 року Верховний суд також схвалив це рішення.

Зараз заборона заблокована низкою судових позовів про порушення прав трансґендерних людей. Як заявила демократка, голова підкомітету військовослужбовців Комітету з питань збройних сил Джеккі Спіер, яка скликала слухання в Конгресі, заборона є «дискримінаційною та неконституційною».

Серед американських військовослужбовців сьогодні близько 14 700 людей є трансґендерами. Вони перебувають як на активній службі, так і в резерві.

  • У Нью-Йорку батькам дозволили вказувати у свідоцтві про народження третю стать. Розпорядження підписав мер Білл де Блазіо.
  • У американському штаті Вермонт вперше в історії США трансґендер претендував на посаду губернатора. Христина Хеллквіст узяла участь у попередніх виборах Демократичної партії, щоб стати партійним кандидатом на цю посаду.