Розслідування Bihus.Info: НАБУ пообіцяло перевірити факти та пояснило, у чому складність розслідування корупції у сфері оборони

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро розслідуватиме факти розкрадань у сфері оборони, оприлюднені у розслідуванні журналістів Bihus.Info, повідомлено на сторінці НАБУ в Facebook.

«Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, та нададуть їй належну оцінку. Зазначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є обʼєктами розслідувань НАБУ, які тривають», — підкреслили в бюро.

Детективи бюро загалом розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонного комплексу в межах кількох десятків кримінальних проваджень.

Також у бюро підкреслили, що складність розслідувань цих справ полягає в тому, що часто закупівлі здійснюються за закритими процедурами, без конкурентних торгів та за відсутності чітко затвердженої процедури визначення ціни закупівлі та переможця.

Крім того, частина документів, у тому числі тих, які можуть бути доказами, мають гриф секретності. Також у бюро поскаржилися на відсутність ринку товарів військового призначення, що ускладнює проведення експертизи. З’ясування обставин вчинення злочину, за словами НАБУ, потребує отримання інформації з-за кордону, що триває від півроку і більше.