Міжнародний суд ООН звинуватив Велику Британію в окупації островів у Індійському океані. Один з островів здається під авіабазу США

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Міжнародний суд ООН звинуватив Велику Британію в окупації островів у Індійському океані. Один з островів здається під авіабазу США

NASA

Острови Чагос

  1. Перших рабів привезли на острови Чагос для роботи на французьких плантаціях.

  2. Маврикій і острови Чагос передаються Британії в кінці наполеонівських війн.

  3. До надання незалежності Маврикію Велика Британія відокремлює архіпелаг Чагос від Маврикія, створюючи Британську територію в Індійському океані.

  4. Велика Британія дозволяє США використовувати найбільший острів, Дієго-Гарсія, як військову базу в обмін на знижку на купівлю ракет Polaris.

  5. Початок примусового вигнання близько 1 500 жителів Чагоса — обмеження їхнього доступу до продовольства. Більшість переїхало на Маврикій або на Сейшельські острови.

  6. Біженці з Чагосу на Маврикії отримали компенсацію. В обмін на подальші преференції їм запропонували підписати угоди про те, що вони більше не повернуться на Чагос.

  7. Навколо островів Чагос Велика Британія створює Морський охоронний район.

  8. Міжнародний суд ООН постановляє, що угода про відокремлення островів Чагос від Маврикія у 1965 році до деколонізації було незаконним.

Міжнародний суд ООН рекомендував Великій Британії повернути острови Чагос Маврикію «якомога швидше», розцінивши британську присутність на цій території в Індійському океані як окупацію, пише The Guardian.

Ухвалюючи рішення, президент Міжнародного суду ООН Абдулкаві Юсуф Ахмед заявив, що відділення архіпелагу Чагос у 1965 році від Маврикія не було засновано на «вільному і реальному вираженні інтересів відповідних людей».

«Велика Британія зобовʼязана якомога швидше покласти край своєму управління архіпелагом Чагос», — підкреслив він.

У чому суть конфлікту?

Велика Британія фактично викупила архіпелаг, заплативши Маврикію понад 4 мільйони фунтів стерлінгів. Цінність островів у тому, що на них розташована стратегічна американська авіабаза «Дієго Гарсія».

Британський уряд називає острова Британською територією в Індійському океані. Близько 1 500 корінних жителів острова депортували, а в 1971 році найбільший острів здали в оренду США під авіабазу.

У своєму поданні в Міжнародний суд ООН Маврикій стверджував, що він був змушений відмовитися від островів Чагос. За словами адвокатів країни, такий поділ суперечив ухваленій в 1960 році резолюції ООН № 1514, за якою заборонений поділ колоній до набуття ними незалежності.

  • Міжнародний кримінальний суд в Гаазі перейшов до завершальної стадії вивчення матеріалів української справи, що стосуються подій Революції Гідності, анексії Криму і війни на Донбасі.