Скликати Синаксис і консультуватися з румунськими парафіями. Румунська церква висунула умови для визнання ПЦУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Скликати Синаксис і консультуватися з румунськими парафіями. Румунська церква висунула умови для визнання ПЦУ

Biserica Ortodoxă Română

Румунська православна церква може визнати Православну церкву в Україні за умови подолання протиріч між Вселенським патріархатом і Російською православною церквою та збереження прав прихожан румунських парафій в Україні. Про це повідомляє прес-служба Румунської патріархії.

Згідно з повідомленням, в Україні діє 127 румунських православних парафій, які перебувають у віданні УПЦ Московського патріархату. Представники румунської церкви вважають, що необхідно провести консультації з цими парафіями, які зараз стурбовані збереженням своєї етнічної та мовної ідентичності.

«Необхідно отримати письмові гарантії від церковної та світської української влади, що етнічна і мовна ідентичність румунів буде поважатися, що ці румунські православні зможуть організуватись у Румунський православний вікаріат і розвивати духовні звʼязки з Румунським патріархатом, підтримувати їх, отримувати і користуватися богослужебними і церковними книгами рідною, тобто румунською мовою», — йдеться в повідомленні.

Крім того, патріархат рекомендував Константинополю і Москві визначити шляхи вирішення ситуації в Україні, щоб зберегти єдність віри та відновити євхаристійне спілкування. «У разі невдачі двостороннього діалогу необхідно скликати Синаксис [архієрейський собор] всіх предстоятелів православних церков для вирішення існуючої проблеми», — повідомляється в заяві.

  • Наприкінці січня стало відомо, що Кіпрська православна церква збирається визнати Православну церкву України та увійти з нею в євхаристійне спілкування.
  • Наприкінці грудня минулого року Грузинська православна церква заявила про готовність підтримати автокефалію ПЦУ, але офіційно це мали вирішити після вручення Томосу.