У Польщі повалили памʼятник священику, який помер у 2010 році. Тепер його звинувачують у педофілії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У польському Гданську активісти повалили пам’ятник священику Генрику Янковському під час акції проти сексуального насильства з боку католицького духівництва, пише Gazeta Wyborcza.

«Ми здійснюємо цю акцію, що має на меті символічно зруйнувати символ фальшивої памʼяті і честі Генрика Янковського», — йдеться у заяві активістів.

На відео, яке розмістили активісти, видно, як троє чоловіків обв’язують статую покійного Янковського мотузкою і скидають її вниз. Біля пам’ятника активісти залишили дитячу білизну і священицьку рясу. Трьох чоловіків після інциденту затримали.

Генрик Янковський помер у 2010 році. Свою популярність він здобув завдяки участі в діяльності профспілки «Солідарності» у 1980-х, зокрема священик проводив меси у Гданській верфі для страйкуючих робітників. Як духівник лідера «Солідарності» Лєха Валенси був нагороджений званням «Почесний громадянин міста Гданська».

Минулого року в польській пресі зʼявилися інтерв’ю декількох людей, які стверджували, що постраждали в дитячому віці від домагань з боку Янковського.