«Ви встояли, хоча партнери не завжди допомагали». Туск подякував українцям за протистояння російській агресії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Верховній Раді відбулося позачергове засідання, присвячене 5-й річниці початку російської агресії проти України.

У засіданні взяли участь президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Петро Порошенко, премʼєр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, представники громадських обʼєднань, Меджлісу кримськотатарського народу, відомі українські та іноземні політики, представники іноземних парламентів, міжнародних парламентських організацій і дипломатичного корпусу. Окремо учасники засідання привітали українських військових.

Туск звернувся до учасників засідання українською і зазначив, що Україна вистояла у найважчий для себе момент історії, привітавши рішучість українців у протистоянні агресії Росії. «Ви встояли, хоча ваші партнери не завжди допомагали вам як належить ... добре знаю, що почуття самотності буває гіршим за наступ ворога», — сказав Туск. Також президент Європейської ради пообіцяв докласти усіх зусиль, аби ЄС не скасував антиросійські санкції і пообіцяв, що Європа не забуде героїв Небесної сотні та полеглих у війні на Сході.

Дональд Туск наголосив, що Україна ще у 2014 році довела свою справжню європейськість. «Часто повторюю у Брюсселі: не вчіть їх бути Європою, вчіться у них, що таке Європа», — пояснив він.

На думку президента Європейської ради, зараз, у часи російської агресії, Європейський союз та його держави- члени мають демонструвати підтримку України. «Тільки той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем. Хто готовий продавати Україну — продає майбутнє Європи», — сказав Туск.

Президент Європейської ради також процитував Папу Римського Іоанна Павла ІІ і зауважив, що його слова зараз стосуються і України. «Немає справедливої Європи без незалежної Польщі. Немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. А простіше кажучи, немає Європи без України», — заявив він.

Разом з тим Туск порадив українцям «не завдати собі шкоди» на найближчих виборах президента та оминати радикальний націоналізм і популізм. Також президент Європейської ради закликав продовжувати боротьбу з корупцією, а також дати у політиці шанс молодому поколінню.

18 лютого 2014 року розпочався найбільш трагічний етап Революції Гідності — в центрі Києва почалися масові розстріли учасників акцій протесту. Протистояння тривало до 22 лютого, в результаті чого загинули 82 людини, понад 600 отримали поранення. Згідно з українським законодавством, 20 лютого 2014 року визначене датою початку агресії Росії проти України.