У Росії військовим заборонили виставляти інформацію про себе в інтернеті та спілкуватися зі ЗМІ. Держдума ухвалила закон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Росії військовим заборонили виставляти інформацію про себе в інтернеті та спілкуватися зі ЗМІ. Держдума ухвалила закон

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Держдума Росії ухвалила в третьому читанні закон, який забороняє російським військовослужбовцям виставляти інформацію про себе в інтернеті, розповідати про себе в ЗМІ, а також використовувати смартфони з функцією геолокації.

Як повідомляє «Новая газета», за відповідний законопроект проголосували 408 депутатів (проти ніхто не виступив).

Закон також забороняє військовим вказувати у соцмережах інформацію про своє місцезнаходження, про родичів і товаришів по службі. У цілому обмежується доступ військових РФ до смартфонів та іншої техніки з виходом в інтернет.

У російському парламенті пояснили таке рішення тим, що військові РФ «представляють особливий інтерес для спеціальних служб окремих держав, терористичних та екстремістських організацій».

У пояснювальній записці до закону зазначається, що вороги Росії можуть скористатися подібними даними для «психологічного впливу» на військових.

Варто зазначити, що з початку війни на Донбасі російські військові не раз видавали своє місце розташування на території України завдяки соцмережам, розміщуючи фото- та відеоматеріали у своїх акаунтах.